Interessante tijden

Marc Buelens
Marc Buelens Professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

Zelden is de Chinese zegswijze ‘moge je in interessante tijden leven’ zo relevant geweest als nu. Na de oorlog bouwden we een Verenigd Europa op, en nu ontmantelen we dat in een zelden gezien tempo. 0,1 procent van de bevolking van de Europese Unie – de Nederlandse nee-stemmers – kan in naam van de democratie een verdrag tegenhouden. Interessant. Vooral omdat de Oekraïners bewezen hebben dat ze graag Nederlandse vliegtuigen uit de lucht halen.

Het hoofd van de Britse belastingdienst werkte vroeger bij een advocatenkantoor dat zaken deed met Mossack Fonseca. Zeer interessant. En een Belgische staatsbank gaf gedegen raad aan klanten om via een Centraal-Amerikaans land (vroeger vooral bekend voor zijn kanaal) belastingen te ontwijken. Echt interessant. En uiteraard is niemand schuldig. Zulke dingen gebeuren nu eenmaal. Dat is pas interessant.

Door de enorme vermindering van de ijsmassa op de Noordpool, samen met een groei van de ijsmassa op de Zuidpool is de aardas aan het kantelen. Interessant. Maar niets om ons zorgen over te maken, zeggen de wetenschappers die het fenomeen hebben gedocumenteerd. Ik heb een stil vermoeden dat er veel onderzoekers uit de streek rond Pisa betrokken zijn bij het onderzoek.

België is nog altijd recordhouder in personenbelasting. En als je de buitenlandse pers mag geloven, is ons land ook recordhouder in slecht overheidsbeleid. Interessant verband.

EY heeft in zeven jaar voor een half miljard dollar diensten gefactureerd bij het uiteenspatten van het Canadese Nortel. De een zijn dood is de ander zijn interessante brood.

Ik heb ooit nog in het Panamakanaal gecruised. Ben ik nu verdacht? Ik heb onlangs Iran bezocht. Zeer interessant. En superveilig. Niemand had de vraag gesteld: zou je wel vertrekken vanuit Brussel? Maar wel: is dat land wel veilig? Bijna niemand gaat er op vrijdag naar de moskee. De Perzen hebben de Arabieren nog altijd niet vergeven dat ze hun godsdienst hebben opgedrongen. Je leert er ook de dingen vanuit een ander perspectief te zien. Alexander the Great? Neen, neen, zeg maar Alexander the Raider.

Negatieve rente en de banken die kreunen onder Basel III. Voor de ene groep experten een symbolische geste om de pers en de bevolking te paaien, voor de andere groep een wurggreep op het bankwezen zelf. Interessant verschil in visie. Almaar meer kiezers brengen een zogenaamde toxische of decadente stem uit. Ze stemmen op kandidaten van wie ze weten dat ze het gewone democratische proces zullen bemoeilijken.

Alpha-Go (software) verslaat de wereldkampioen Lee Se-Dol (een mens) bij een spelletje Go. De Koreaanse topspeler voorspelde 5-0 of 4-1. Die voorspelling was juist, maar wel in de verkeerde richting. De man verloor met 4-1 en de computer gebruikte een strategie waar mensen blijkbaar in honderden jaren niet aan gedacht hadden. Het zijn interessante tijden.

Software die ontwikkeld is om de beurs te voorspellen doet het merkwaardig goed om kankertumoren te identificeren. Interessante tijden.

BP heeft enorme verliezen geleden. Dat is voldoende om de CEO een loonpakket te bezorgen van bijna 20 miljoen dollar. Interessante wedde. Om wat te doen eigenlijk? Het verlies te beperken?

Grootmoefti sjeik Abdul Aziz bin-Abdullah al-Sheikh verdedigt volmondig het verbod op vrouwelijke chauffeurs. Mannen weten dan niet meer waar hun vrouw is. Ik denk niet dat zo’n man zou slagen voor onze inburgeringsexamens. Maar zijn land heeft wel interessante olievoorraden.

Twaalf van de zestien bekroonde videogames zijn ontwikkeld door kleine onafhankelijke bedrijven. De grote conglomeraten halen het niet. Wat is eigenlijk nog de toegevoegde waarde van een bedrijf in een moderne economie?

Iedereen weet dat de banken het moeilijk hebben. Nu komt daar nog eens bovenop dat de zogenoemde fintechbedrijven bijna alle traditionele functies van een bank overnemen. Barclays heeft 2000 bankiers aan de deur gezet om ze te vervangen door iets beters, namelijk robots. Interessante tijden.

O ja: het gezegde ‘moge je in interessante tijden leven’ is een vloek. Je moet interessant verstaan als: bedreigend, vervelend. En geen enkele bron heeft ooit kunnen aantonen dat het een Chinees gezegde is. Het is waarschijnlijk door een Amerikaan gelanceerd, die er maar ‘Chinees’ aan toevoegde om het geloofwaardiger te maken. Dat is pas interessant.

De auteur is professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

MARC BUELENS

0,1 procent van de bevolking van de Europese Unie – de Nederlandse nee-stemmers – kan in naam van de democratie een verdrag tegenhouden. Interessant.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content