Interbrew zorgt voor politieke opschudding

“Een storm in een glas bier,” reageerde Jean-Luc Dehaene ( CD&V) laconiek op de – vooral liberale – golf van protest die uitbrak na het uitlekken van de plannen van Interbrew.

De Leuvense beursgenoteerde biergroep onderzoekt de verhuizing van haar maatschappelijke zetel van België naar een fiscaal aantrekkelijker land. Daarbij wordt in de eerste plaats aan Luxemburg gedacht. Dehaene is bestuurder bij Interbrew en werd op de korrel genomen omdat hij als ex-premier zou meehelpen aan de verhuis naar een fiscaal vriendelijker oord en daarbij geen oog heeft voor het belang van de Belgische economie.

Dehaene nuanceerde op donderdag 1 april dat het vooralsnog om een studie gaat. Daarenboven verandert er niks voor de werkgelegenheid of de beslissingsmacht bij Interbrew. Hij wees er ook op dat het allesbehalve abnormaal is dat een bedrijf bij een fusie als die van Interbrew en het Braziliaanse AmBev zijn bedrijfsvoering optimaliseert.

Premier Guy Verhofstadt ( VLD) en federaal minister van Financiën Didier Reynders ( MR) reageerden dan wel verrast, waarnemers uit de industriële wereld waren dat al veel minder. Afscheid nemend VBO-topman Tony Vandeputte zegt dat andere bedrijven eenzelfde scenario overwegen. De bedrijfswereld klaagt al langer de belastingdruk aan en de verlaging van de vennootschapsbelasting bood onvoldoende soelaas. België is ook het enige land in de Europese Unie dat geen fiscale consolidatie toestaat. Daardoor gaan sommigen tot een verhuisactie over (zie blz. 20 en 106).

Op dinsdag 30 maart maakte bijvoorbeeld de chemie- en farmagroep Solvay bekend dat ze haar farmadivisie in een zelfstandige maatschappij onderbrengt en de zetel van die farmapoot in Luxemburg vestigt.

Desondanks merkte Didier Reynders op dat Interbrew weinig belastingen betaalt in ons land. Voorts wees Verhofstadt erop dat de belastingadministratie met de bedrijven een fiscale ruling kan maken. Waarnemers vermoeden dat het Interbrew daar om te doen is: de druk opvoeren om een zo gunstig mogelijke afspraak te maken met de fiscus. De hele discussie wordt uiteraard ook stevig gekruid door de verkiezingskoorts. Dehaene is Europees lijsttrekker bij het kartel CD&V-N-VA.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content