Inspiratie na ontslag of demotie

Een praktijkboek voor wie al kennismaakte met een degradatie, een demotie of ontslag op het werk. Zo kan je het boek Een stap terug? Ik denk er niet aan van Brigitte Ballings het best omschrijven. De auteur is een ervaringsdeskundige. Op 12 december 2012 om 12 uur ‘s middags kreeg Ballings de aankondiging die niemand wil horen: “Een herstructurering verplicht ons een einde te maken aan de arbeidsovereenkomst of om een andere job op een lager niveau te aanvaarden.” De auteur noemt het haar 12-12-12-ervaring.

Tienduizenden Vlamingen zullen dat ene verdoemde exitzinnetje uit de mond van de hr-directeur herkennen. “Het directiecomité apprecieert uw trackrecord, uw inzet over al die jaren en alles wat u hebt gedaan voor de firma, maar…” Je kunt twee richtingen uit: de deur of een andere job. En wat doe je dan?

Wat volgt, zijn in beide gevallen belangrijke vragen. Bij de pakken blijven zitten? Een stap terugzetten en alle carrièredromen opgeven? Is zo’n stap terug een vreemde loopbaanwending? Is een depressie onvermijdelijk? Moet je kiezen voor een sabbatical? Of er toch maar weer zo snel mogelijk in vliegen als optimale therapie en tegengewicht voor te veel muizenissen in je hoofd?

Een hr-directeur kan met één welgemikte uitspraak zorgen voor een momentum dat een leven danig overhoophaalt, stelt Ballings. In Een stap terug beschrijft ze enkele gevoelens die bij ontslag of demotie opkomen.

Het zijn vaak tegenstrijdige gevoelens, zoals angst en belemmerende overtuigingen, veerkracht, kwetsbaarheid en moed, het vinden van je innerlijk kompas, balans, motivatie. Brigitte Ballings benadrukt dat je ontslag moet proberen te zien als een nieuwe kans. Al geeft ze toe: het is niet altijd gemakkelijk te kiezen tussen een mogelijke nieuwe functie op een lager niveau of een exitscenario.

Het boek bestaat uit vijf delen waarin telkens tips worden gegeven over de manier waarop je met ontslag moet omgaan. Het boek is naast een praktijkboek dus ook een inspiratieboek.

Na het momentum moet eerst de persoonlijke bezinning volgen, inclusief de zelfkritiek, stelt Ballings. Na het loslaten kan weer gebouwd worden, eventueel via een heroriëntering in of buiten het bedrijf. In beide gevallen dreigt een tsunami van emoties, maar een stap terugzetten kan positieve gevolgen hebben voor wie ervoor openstaat.

Een van die positieve gevolgen kan zijn dat je terugvalt op je persoonlijke leiderschap en waarden, in je privé- en je beroepsleven. Ballings verwoordt dat zo: “Alleen als je beter begint te weten wie je bent, wat je kunt en waar je naartoe wilt, kun je je eigen pad van persoonlijke groei bewandelen en niet het pad van iemand anders.” Of anders gezegd: als je verder van de top staat, sta je soms dichter bij jezelf en je waarden.

Brigitte Ballings, Een stap terug? Ik denk er niet aan, Witsand Uitgevers, 2016, 255 blz., 22,50 euro

KAREL CAMBIEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content