INSCHRIJVEN OP EEN BEURSINTRODUCTIE

PRO Meestal geen belasting op beursverrichtingen

Bij de uitgifte van nieuwe aandelen hoeven particulieren geen taks op beursverrichtingen (TOB) af te dragen. Als ze die aandelen enkele dagen later op de beurs kopen, betalen ze 0,27 procent belasting op de waarde van hun investering.

De IPO van bpost in 2013 daarentegen was een plaatsing van bestaande aandelen via de beurs. Dan is er wel beursbelasting verschuldigd. Dat was voor veel particuliere beleggers een verrassing. Bij het biotechnologiebedrijf Biocartis gaat het wel degelijk om een emissie van nieuwe aandelen. Het diagnostische bedrijf uit Mechelen geeft 9 miljoen aandelen uit tegen 11,5 euro per stuk. 10 procent van die aandelen is voorbehouden voor Belgische particulieren.

Kans op grote winst in de eerste dagen

In de eerste dagen na de beursintroductie van de biotechbedrijven Bone Therapeutics en Cardio3 Biosciences veerde de koers stevig op. Bij Cardio3 volgde daarna een maandenlange dip, vooraleer het aandeel aan zijn rally begon. Ook Bone Therapeutics is een beetje teruggevallen, na de euforie rond de beursgang. Maar de vroege beleggers hebben wel nog altijd een winst van meer dan 40 procent op zak.

Bij de andere Belgische beursintroducties uit 2013 en 2014 speelde dat effect veel minder of zelfs helemaal niet. De koers noteert 7 tot 87 procent boven de prijs waarmee ze hun eerste beursdag begonnen. Beleggers die hun aandelen kort daarna op de secundaire markt kochten, liepen nauwelijks rendement mis.

CONTRA Niet zeker vande prijs

Bij een beursintroductie bepalen de begeleidende zakenbankiers vooraf een prijsvork. Ze doen een rondvraag bij enkele tientallen grote beleggers, die zeggen welke prijs zij willen betalen voor een stukje van het bedrijf. Kleine beleggers weten niet of de uiteindelijke prijs die ze betalen aan de onderkant of de bovenkant van de vork zal liggen.

Als u achteraf aandelen koopt via de beurs, kunt u een limietorder leggen om er zeker van te zijn dat uw order tegen een bepaalde prijs wordt uitgevoerd. Als die limiet te laag ligt, en de koers die limiet niet bereikt, kan het gebeuren dat uw order niet wordt uitgevoerd.

Niet zeker van het aantal aandelen

Als er meer vraag is naar een nieuw aandeel dan er aanbod is, kan het gebeuren dat u minder aandelen krijgt dan u had gevraagd. Vooral als uw bank niet rechtstreeks betrokken is bij de beursintroductie, en het succes overweldigend is, is de kans groot dat u slechts een beperkt aantal aandelen in uw bezit krijgt.

Het is niet altijd mogelijk via een onlinebroker in te schrijven op een beursgang. Op de IPO van Biocartis kunt u intekenen via de onlinebroker KBC Bolero, omdat KBC Securities een van de begeleidende banken is.

Grote kans op koersschommelingen

Vaak zien we dat het koersverloop van nieuwe aandelen in de eerste weken of maanden na de beursgang, nog grilliger is dan bij anciens. Beleggers moeten tegen een beetje volatiliteit bestand zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content