Innoveren op achttien jaar

© D. TELEMANS

Bedrijven kunnen hun klantendienst automatiseren met Faqbot. Daarmee kunnen ze hun FAQ-pagina’s vervangen door een chatbot, die vragen van klanten beantwoordt. Het idee komt van Mathis André, een achttienjarige Fransman die in Brussel woont.

Twee jaar geleden ontdekte Mathis André de mogelijkheden van chatbots voor ondernemingen. Een chatbot is intelligente software die in gesprek kan gaan met bezoekers die vragen stellen op een website. De jonge Franse ondernemer ging van school en richtte een jaar later zijn eigen nv op. Omdat hij zeventien was, moest de rechter daarvoor toestemming geven.

“Faqbot is erg laagdrempelig”, zegt André. “Je moet als bedrijf simpelweg je FAQ-pagina’s importeren en een script in de broncode van je website plakken. Dat kan in enkele minuten. Vervolgens kunnen klanten hun vragen stellen aan de chatbot, alsof ze communiceren met een mens van vlees en bloed. De robot analyseert de vraag en zoekt het antwoord.” In de onlangs gelanceerde versie 2.0 zijn soortgelijke functies ook voor verkopen geïntegreerd.

Mathis André en medeoprichter Denny Wong zijn niet de enigen die geloven in die geautomatiseerde tools. De jonge ondernemers lanceerden Faqbot op Product Hunt, een toonaangevend Amerikaans platform waar nieuwe digitale producten worden voorgesteld. “Mensen die geïnteresseerd zijn in technologie, early adopters en journalisten komen daar kijken naar wat de nieuwste ontwikkelingen op de markt zijn”, zegt Wong. “Zij stemden de nieuwe versie van onze chatbot meteen in de top drie.”

De start-up haalde eerst 125.000 euro en daarna nog eens 215.000 euro op. Het bedrijfje overtuigde de fine fleur van de Belgische ondernemers. Tot de eerste investeerders behoren Lorenz Bogaert en Toon Coppens (Netlog, Twoo), Jean-Guilluame Zurstrassen (Skynet, Keytrade), Harold Mechelynck (Ogone) en Davy Kestens (Sparkcentral). Ook het investeringsfonds Seeder Fund leverde een bijdrage. Tot de bedrijven die Faqbot al gebruiken, behoren onder meer ListMinut, Emixis, Xpenditure, ImmoTransit, Bank of Ireland en ASX-IBECO.

30 bedrijven

communiceren met hun klanten via Faqbot.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content