‘Innoveren, excelleren en differentiëren’

Sophie Detremmerie heeft de zakelijke leiding over het Festival van Vlaanderen. Ze vond in Raymonda Verdyck een mentor die vindt dat zaken moeten meegaan met de maatschappelijke evoluties. Iets waar het Festival wel oren naar heeft.

SOPHIE DETREMMERIE (36) – RAYMONDA VERDYCK (59)

Kunt u zichzelf even voorstellen?

SOPHIE DETREMMERIE: “Ik werk al dertien jaar bij het Festival van Vlaanderen Brussel en groeide van projectcoördinator door tot zakelijk directeur. De jongste tien jaar benaderen we klassieke muziek vanuit alle invalshoeken om de concertbezoekers inspiratie en beleving te bieden. Dat kan gaan van klassieke muziek in een hippe nachtclub in Brussel tot de grote, prestigieuze internationale orkesten op het podium van een cultuurtempel.”

RAYMONDA VERDYCK: “Ik ben afgevaardigd bestuurder van het GO!-onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. We ondersteunen onze scholen pedagogisch door de ontwikkeling van leerplannen en we begeleiden onze leerkrachten om hun taak optimaal te kunnen invullen. Onze diensten staan ook in voor het bouwen en verbouwen van de schoolinfrastructuur van het GO!, dat zijn zowat 1000 scholen of instellingen.”

Waarom neemt u deel aan het project Young Leader, Inspiring Mentor?

SOPHIE DETREMMERIE: “Het Festival van Vlaanderen Brussel bestaat in 2017 vijftig jaar en heeft een lange traditie in klassieke concerten. Het Festival is ook financieel gezond. De doelstellingen voor de toekomst zijn het festival internationaal nóg sterker op de kaart zetten en dus financiële groei creëren. Daarvoor wil ik mijn managementcompetenties voort ontwikkelen. Dit project is daar perfect voor.”

RAYMONDA VERDYCK: “Leidinggeven wordt je niet aangeleerd. Je moet het zelf ervaren, met vallen en opstaan. Wat me in het project aantrok, was dat je die ervaring deelt met een beginnend leider. Het zorgt er misschien voor dat die persoon sommige valkuilen kan vermijden. Het leek me ook boeiend te kunnen kennismaken met de leiderschapsstijl van een jonge leider. Een andere aanpak, een andere blik is voor mij ook verrijkend.”

Wat hebt u tot dusver geleerd en/of zelf bijgebracht, denkt u?

SOPHIE DETREMMERIE: “Ik wil beter leren communiceren, ook voor moeilijke boodschappen. Raymonda Verdyck heeft een charisma ontwikkeld. Met sereniteit weet ze haar positie te handhaven. Daar kan ik, met een extravert en temperamentvol karakter, van leren. Onze gesprekken gingen vaak over intermenselijke relaties. Ik wil nog praten over hoe je je in de politiek moet bewegen en hoe je een netwerk effectiever kan inzetten.”

RAYMONDA VERDYCK: “Het werk in het GO!-onderwijs is zeer divers: overleg met stakeholders, activiteiten van scholen, deelname aan debatten. Ik denk dat voor Sophie Detremmerie het snel kunnen overschakelen inspirerend was, met behoud van een kalme en doordachte aanpak. De gedrevenheid van Sophie en de durf om echt grenzen te verleggen waren dan weer inspirerend voor mezelf.”

Hoe past u de opgedane kennis en/of feedback toe?

SOPHIE DETREMMERIE: “Ik ben dynamisch en enthousiast. Ik vlieg er graag in, het liefst in een stevig tempo. Ik neem mijn team graag mee in die race om een pittige teamspirit te creëren. Dat helpt om succes te boeken. Maar nu besef ik dat ook een rustige communicatiestijl effectief en efficiënt kan zijn. Nu kies ik de communicatiestijl afhankelijk van de situatie.”

RAYMONDA VERDYCK: “Innoveren, excelleren en differentiëren zijn voor mij sleutelbegrippen. We moeten de medewerkers meer stimuleren en meer kansen bieden buiten de lijntjes te kleuren. Ons onderwijs wordt nog te veel bepaald door muren en plafonds, leerlingen worden volgens leeftijd samengebracht. We nemen initiatieven om ons onderwijs anders te organiseren.”

Young Leader/Inspiring Mentor, een initiatief van vMA, is ook elke donderdag te zien op Kanaal Z. Geïnteresseerd? Schrijf je dan in voor de volgende cyclus van Young Leader, Inspiring Mentor, info@vma-be.org, Website: www.vma-be.org.

JEROEN BERNAERS, FOTOGRAFIE KRISTOF VRANCKEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content