Innovation Hubs, pijnstiller tegen groeipijnen

Het soms verschroeiende groeitempo van innovatieve ondernemingen vraagt een aangepaste begeleiding en ondersteuning. Daartoe zette BNP Paribas Fortis al in acht Belgische steden Innovation Hubs op. Snelgroeiende innovatieve bedrijven kunnen er terecht bij in innovatie gespecialiseerde medewerkers, die intensief werden opgeleid om hen bij te staan in hun ontwikkeling, zowel lokaal als internationaal.

Joachim Verheyen: “In Europa en in België in het bijzonder is er een verschuiving merkbaar van (zware) industrie naar een wendbare maakindustrie en diensteneconomie. Voeg de toenemende digitalisering, connectiviteit, mobiliteit, demografische verschuivingen, technologische ontwikkelingen (3D-printers, Internet of Things, nanotechnologie…) daaraan toe en je begrijpt meteen dat morgen – en eigenlijk vandaag al – ondernemers op een andere manier zullen denken en werken. Bedrijfsmodellen wijzigen, netwerken en innovatie worden nog belangrijker. We moeten ons met z’n allen bewust zijn van die trends en evoluties en er actief aan meewerken.”

Van bij het prille begin

Om al snel in contact te treden met de bedrijven die de toekomst zullen vormgeven – en om ze al van bij de start te begeleiden – richtte BNP Paribas Fortis recent Innovation Hubs op. Speciaal opgeleide medewerkers werken nauw samen met externe partners uit lokale en nationale ecosystemen rond innoverende ondernemingen met als enige doel de gepaste steun en begeleiding te geven in elke ontwikkelingsfase. De eerste Innovation Hubs zijn gevestigd in Brussel, Charleroi, Gent, Hasselt, Leuven, Antwerpen, Luik, Namen, en later volgt Kortrijk.

Businessangels doen uiteraard mee

Ondernemer Cédric Donck leidde een tachtigtal mensen in uiteenlopende functies (gaande van relatiebeheerders, productspecialisten tot kredietbeslissers) in de bank op om de noden van snelgroeiende ondernemers te kunnen detecteren en te helpen invullen. Als businessangel is Cédric Donck gespecialiseerd in internetbedrijven. Daarnaast geeft hij ook les in ondernemerschap, aan o.a. de Solvay Brussels School in Economics & Management. En hij richtte twee ngo’s op in Afrika voor de ondersteuning van lokale ondernemers.

Cédric Donck gelooft in de Innovation Hubs en de visie van de bank: “BNP Paribas Fortis biedt deze ondernemers natuurlijk bancaire producten aan, maar de bank wil ook vanuit een maatschappelijke bekommernis de innovatieve economie steunen. Want die wordt de komende tien jaar erg belangrijk voor de welvaart en de groei in ons land. Denk alleen al aan internet- en biotechbedrijven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content