Innovatieve fiets- en motorhelmen

© Foto Kurt

De Brugse start-up HelmetPlus wil bijdragen aan de veiligheid van elke fietser en motorrijder. Oprichters Bart en Frits Vanhaverbeke zetten ook sterk in op communicatie.

Waaruit bestaat het aanbod? “Onze helmen combineren een knap en aerodynamisch design met allerlei veiligheidsfuncties”, zeggen de broers Vanhaverbeke. “Ze beschermen je bij valpartijen en zijn voorzien van voor- en achterverlichting, richtingaanwijzers, remindicatoren en gevaarsignalisatie. Dankzij de bluetoothconnectie met je smartphone kan je er ook mee bellen, muziek beluisteren, gps-instructies ontvangen en communiceren met anderen tijdens groepsritten.”

Welke technologie gebruikt HelmetPlus? “Voor de communicatiefuncties maken we gebruik van de bone conduction-technologie”, legt Frits Vanhaverbeke uit. “Die stuurt de geluidstrillingen niet naar je trommelvliezen, maar wel via je jukbeenderen naar het slakkenhuis. Het is een kwalitatieve en veilige manier van geluidsoverdracht waarbij je volledig bewust blijft van het omgevingsgeluid. De techniek is niet nieuw, maar de integratie ervan in helmen is dat wel.”

Hoe is het idee ontstaan? “Bart is actief in de catamaranwereld, en het verplichte helmgebruik op clubniveau leidde daar tot communicatieproblemen tussen de teamleden. Zo is het idee ontstaan. Maar omdat zeilen een nichesport is, hebben we het concept geïntroduceerd in de fietswereld. Via 325 verdelers raakten onze helmen al bij 7.000 klanten, voorlopig vooral in de Benelux en Frankrijk.”

Met wie werkt HelmetPlus samen? “We ontwikkelen onze producten samen met een Frans bedrijf in onderzoek en ontwikkeling, dat meer dan dertig jaar ervaring heeft. Ook voor de marketing en de IT werken we samen met externe partners. Alles buiten de aankoop van de goederen financierden we tot nu met eigen middelen. Een extra kapitaalinjectie zal evenwel nodig zijn om de verdere ontwikkelingen te kunnen blijven realiseren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content