Innovatie: zoek het niet te ver!

Patricia Ceysens (VLD) was kort Vlaams minister van Economie en creëerde ‘Flanders District of Creativity’. Flanders DC snuffelt aan de scheppingsdrift in Vlaanderen en wordt operationeel.

Wat is creatie? Vandaag openen de 33ste Floraliën; zij wortelen in een plantententoonstelling in 1809 in het Gentse Au Jardin de Frascati. Eén keer om de vijf jaar is Gent de bloemenstad met honderdduizenden bezoekers. Bloemen zijn voor de meerderheid van de Belgen aangename creaties in tuin of park en voor het overige folklore. Dat is een misvatting (zie blz. 38). De schil van de Floraliën zijn de bloementapijten en de massa; het vlees en de pit zijn de vergaderingen en de netwerking van de experts van over de globe. Die keuren geuren, kleuren, kruisingen, genetica, iets wat in de voorbije kwarteeuw mee leidde tot de Gentse biotechvallei.

Oprins uit Rijkevorsel is een wereldleider in bamboe; uitheems en veelzijdig flora. Oprins doet straffe dingen met bamboe en bovendien leidde de observatie van de structuur van de plant tot een mathematische superformule die onder meer de snelheid van computers zal verveelvoudigen. Uit de tuinbouw groeit een grote doorbraak in de grafische sector, de architectuur-, de spellen- en de farmaceutische branche.

Het zothuis van Geel begon in de Middeleeuwen en innoveerde toen en nu met de verpleging in gezinnen. Amerikaanse televisiestations komen het ook nu graag filmen. Jan Hoet, zoon van een oud-directeur, leerde er denken als een rebel en een vernieuwer. Geen S.M.A.K. zonder de gekken van Geel. Vandaag engageert het Openbaar Psychiatrisch Ziekenhuis zich om met het Toekomstplan Kempen te zoeken naar nieuwe therapieën om zo jobs te leveren voor de 25.000 extrabanen tegen 2015. Gezondheidszorg is een onderbenut dienstenpotentieel van de Vlaamse economie.

Wat is vernieuwing? De uitvinding van de televisie, de cd, de dvd, de mobiele telefoon? Ja, dat is innovatie en zij is goed voor oh’s en ah’s. Die doorbraken zijn prachtig én tegelijkertijd uitzonderingen. Innovatie, bewijst onderzoek na onderzoek, is zwoegen van kleine stap naar kleine stap in ondernemingen die een cultuur van bestendige en bijna geautomatiseerde innovatie hebben. Die innovatie en haar dito gevolg voor de economie en de welvaart kunnen nog steeds en evenzeer in oude branches als bloemen, bamboe en de hulp aan zwakzinnigen.

Innovatie is de nieuwste theologie van de bedrijven. De retoriek van de innovatie vervangt de naoorlogse preken over de welvaartseconomie. Wat innovatie is, blijft moeilijk om te omschrijven, laat staan te meten. Meestal wordt gedacht aan de schepping van een beter product of proces. Maar het kan evenzeer de vervanging zijn in een bestaand product van een grondstof of een geschiktere marketing of distributie of service.

De managementgoeroes spuiden jarenlang boeken over innovatie. De economen bleven staan bij Joseph Schumpeter en zijn creatieve destructie, ideeën van de eerste helft van de twintigste eeuw. William Baumol sloot in 2002 het gat. In The Free-Market Innovation Machine argumenteert hij dat het kapitalisme succesrijk is en blijft door de continue stroom van vondsten. Onder het kapitalisme is innovatie een halszaak en uitvinders delen hun vernieuwingen omdat het geld oplevert. Het wiel van de innovatie wentelt dag en nacht, ook op de Floraliën, bij Oprins en in Geel.

Frans Crols

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content