Ingrediënten

In de muziek zijn de ingrediënten – hoewel niet altijd even duidelijk – doorgaans toch bekend. Met analyseren riskeert men de mystiek te doorprikken en allicht de ontroering te neutraliseren, maar een beter begrip leidt meestal naar een beter genot.

Op zoek naar een antwoord op existentiële vragen als “Wie ben ik?” en “Waarom ben ik hier?” – varianten op “Moeder waarom leven wij?” – ging Loreena McKennitt, geboren in een uithoek van Canada, op zoek naar haar roots, naar sporen van haar verre voorouders in Ierland, Spanje en Marokko. Maar ook zij vond geen antwoord op de grote vragen van het leven, hoogstens een aantal persoonlijke, bruikbare formules.

Op haar nieuwste cd The Book of Secrets staat een achttal luisterliedjes met telkens een beklijvend thema. Maar om ervan te genieten is – dixit de zangeres zelf – enig begrip van de thema’s niet absoluut noodzakelijk. “Ik weet best dat er mensen zijn die alleen de serene auditieve atmosfeer willen ondergaan”, begrijpt McKennitt. Hoe meer men erover weet, hoe boeiender het nochtans wordt. (Lees het interview door Jacky Huys in Weekend Knack van 3 december 1997.)

Ook saxofonist Lee Konitz is al pakweg een halve eeuw op zoek naar magische formules. Niet toevallig blijkt jazz de enige a-commerciële en natuurlijke world music te zijn: grensverleggende en transcenderende muziek door mensen uit zeer uiteenlopende achtergronden. In een dergelijke vruchtbare mix is Lee Konitz een grootmeester. Ook hij heeft de hele wereld afgereisd en in de meest uiteenlopende combinaties muziek gemaakt van de bovenste plank. Voor DiG DuG DoG dook hij in een Japanse studio en vertolkt in variabele combinaties met pianist Laurent De Wilde, drummer Don Parson, bassist Ira Coleman en zangeres Keiko Lee acht standards en drie memorabele originals, inclusief een scatted versie van Dug, een zeer korte hommage aan Dizzy Gillespie. Een trefzekere Konitz, ook in Solar van Miles Davis en in Ruby My Dear, tijdloze muziek van Thelonious Monk.

* The Book of Secrets, Loreena McKennitt (Quintan/Warner)

MILO DERDEYN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content