In een statig gebouw in Louis XIV-stijl opende op 6 oktober een opvallende nieuwkomer in Gent. In de adellijke woning die ooit toebehoorde aan baron Olivier de Reylof, huist nu het Pillows Grand Hotel, een bijzonder hotel met 157 kamers, bars, restaurants en een spa. Het vernieuwde boetiekhotel kwam in de plaats van het Sandton Grand hotel. Pillows wil geen kamerfabriek zijn, het is opgevat als een community waar gasten in een huiselijke en persoonlijke omgeving verblijven, te midden van een ingetogen luxe. De drijvende kracht achter Pillows is de Nederlandse ondernemer en filantroop Alex Mulder en zijn holding Amerborgh.

Het restaurant van Pillows heet Lof en heeft een eigen ingang, zodat ook niet-hotelgasten kunnen binnenwandelen. Er wordt gemikt op een beter publiek. De sfeer is open en zuiver. Het restaurant kreeg de signatuur van de bekende Nederlandse chef Ron Blaauw. De uitvoerende kok is de Nederlander Jasper Maatman. De kaart vermeldt een specialiteitenmenu met zes gangen (71 euro). Wil men à la carte eten, dan treft men aan de ene kant van de kaart kleine gerechten om te delen (16 euro) en aan de andere kant specials, zoals kaviaar (45 euro/10 g), zeetong van de barbecue (85 euro), beef Wellington (73 euro) en ribstuk USA Black Angus (98 euro).

Wij kwamen met twee en kozen gerechtjes om te delen. Dun gesneden runderstaartstuk kwam met ansjovismayonaise en lavasolie. Paling verscheen onder een glazen stolp, gevuld met rook, en werd vergezeld door eiersalade (+2,5 euro). Ravioli gevuld met lamsragoût lagen in het bord met feta en watermeloen, en waren gekruid met ras el hanout. De grote specialiteit van Ron Blaauw zijn de ontbeende en gelakte spareribs met gebakken bosui en in huis bereide sambal: een gerecht dat men niet snel vergeet! Bij het eten kwamen een portie frieten met de smaak van gebruinde boter en opgediend met dragonmayonaise (5 euro), en een frisse salade met geitenkaas, gepocheerd ei en broodkorstjes (8 euro).

Bij deze smakelijke en gevarieerde maaltijd hoorden twee nagerechten: een lekker chocoladetaartje kwam met passievrucht en oranjebloesemsorbet (9,5 euro) en Ron's surprise-ei, verpakt in gouden eierschaal, lag op een nest van Grieks draadjesdeeg en was gevuld met eidooier en roomijs geparfumeerd met Bailey's (9,5 euro).

Lof, Restaurant Pillows Grand Hotel ***

Hoogstraat 36

9000 Gent

Tel. 09/235.40.70

www.lofrestaurant.com, www.pillowshotels.com

Kader: open en zuiver

Onthaal en bediening: spontaan en attent

Keuken: Gastro-bar, concept van de Nederlandse kok Ron Blaauw