Ingenieurs op bestelling

Als het van de vraag van klanten afhangt, dan kan het detacheringsbedrijf Tormans blijven groeien als kool. De uitdaging is snel genoeg de schaarse mensen te vinden, én ze op de juiste manier te ondersteunen.

“Op dit moment zijn wij bij ArcelorMittal in Gent zowat de grootste leverancier van ingenieurs. Niet slecht, toch, voor een klein bedrijf?”, zegt een trotse Jan Tormans. “Ingenieurs inzetten bij grote bedrijven, voor de coördinatie van langetermijnprojecten”, zo omschrijft oprichter Jan Tormans de kernactiviteit van zijn Geelse bedrijf. “De ingenieurs zijn bij ons in vaste dienst, wij detacheren hen tegen een uur- , dag- of projectprijs. Ze staan bij de klant in voor de coördinatie van bouwprojecten, de opstart van nieuwe lijnen in fabrieken of petrochemische installaties, de certificering van nieuwe installaties, enzovoort. We krijgen ook almaar meer vraag naar teken- en ontwerpwerk.”

Tijdelijke specialisten

Jan Tormans is al lang actief in de detachering. In 1999 richtte hij Tormans Industrial Services op. “Dat bedrijf was gespecialiseerd in technische profielen, zoals meet- en regeltechnici die konden instaan voor de technische opstart van nieuwe plants. Tot mijn eigen verbazing hadden we na drie maanden al twintig mensen in dienst.”

De firma bleef groeien, maar er kwam almaar meer vraag naar ingenieursprofielen die de volledige opstart- en bouwprojecten konden coördineren. “Met die activiteiten zaten we een niveau hoger dan voordien, en bovendien waren het langerlopende projecten, vaak twee à drie jaar. We besloten ons volledig daarop toe te leggen.” En dus werd Tormans Industrial Services verkocht en werd in 2008 Tormans Automation Services opgericht – die naam is ondertussen veranderd in Tormans. “We zijn begonnen in de petrochemie, maar er kwamen al snel sectoren bij: de farmacie, de metallurgie, de bouwsector, de voeding, de nutsvoorzieningen, enzovoort.”

Bedrijven komen bij Tormans aankloppen omdat ze op zoek zijn naar specialisten die ze slechts tijdelijk nodig hebben, en omdat Tormans die sneller kan vinden. “Noem mij één bedrijf in Vlaanderen dat net zoals wij een hr-afdeling heeft waar dertien rekruteerders fulltime op zoek zijn naar gespecialiseerde technische mensen.”

Mensen soigneren

En dan nog heeft de firma op dit moment 150 openstaande betrekkingen. “Goede ingenieurs blijven moeilijk te vinden. Er studeren er veel te weinig af, en bovendien zoeken wij mensen die ook leiding kunnen geven én over goede communicatievaardigheden beschikken. Het zijn witte raven die al die troeven combineren. Maar minder selectief zijn is geen optie, daarvoor zijn de opdrachten bij onze klanten te complex. We blijven alle kandidaten uitvoerig testen, niet alleen op intelligentie, maar ook op sociale vaardigheden.”

Mensen elders wegkopen doet Tormans naar eigen zeggen niet. “Maar je zou ervan versteld staan hoeveel latente werkzoekenden er zijn. Vaak zien we ook dat mensen rond hun midlife openstaan voor iets anders. Onze troef is dat wij uitdagende projecten kunnen bieden, en dat mensen bij ons ervaring kunnen opdoen met diverse projecten in de meest uiteenlopende sectoren. De bouw van het NAVO-hoofdkwartier, de zinkproductie bij Nyrstar of de herontwikkeling van een brownfield voor Total, waar vind je die diversiteit aan projecten? Als je ergens vast werkt en je wil een andere job, dan is dat vaak moeilijk. Bij ons kunnen mensen op elk moment aangeven welke richting ze uit willen met hun carrière.”

“Maar hoe dan ook moeten we onze mensen ‘soigneren’, als we ze willen houden. Met de vakbonden hebben wij nooit problemen gehad, we hebben een goede samenwerking in onze ondernemingsraad. En we zorgen voor heel wat extratjes. Bijvoorbeeld evenementen voor het personeel — een megasinterklaasfeest voor 200 kinderen en kleinkinderen, verjaardagsattenties voor de partners van de werknemers, uitstapjes naar het veldrijden of het voetbal. We sponsoren voetbalclub Verbroedering Geel en enkele lokale wielertoeristenploegen, om onze naambekendheid te vergroten.”

Een vierde van de personeelsleden bestaat uit vrouwen. “We zouden die verhouding heel graag anders zien, maar je vindt bij die profielen nog altijd veel meer mannen. Dat zien we helaas al op de hogescholen en universiteiten, waar we vaak naartoe trekken voor jobbeurzen en andere rekruteringsinitiatieven.”

Met meer dan 300 medewerkers, van wie een derde freelancers, is Tormans geen kleine speler meer in zijn branche. “Het is bijzonder snel gegaan”, zegt Jan Tormans. “Vooral omdat ik de juiste mensen rond mij heb verzameld. Als je alles zelf wil blijven coördineren, dan blijf je hangen op dertig à veertig mensen.”

Groeipijnen vermijden

Jan Tormans moest noodgedwongen zaken uit handen geven. “Op mijn 36ste kreeg ik een hartaanval. Tot dan deed ik alles zelf, maar ik had overduidelijk té hard gewerkt. Voor het bedrijf is dat, achteraf gezien, een geluk geweest. Ik heb de juiste mensen aangeworven, waardoor we sneller konden groeien. Ook de crisis is uiteindelijk een zegen gebleken, want we zaten toen vooral in de industrie, die zwaar getroffen was, en moesten dus wel bijkomende sectoren zoeken, wat onze groei nog heeft versneld.” Ook het feit dat Jan Tormans 100 procent eigenaar is van zijn bedrijf, heeft geholpen. “Ik kan snel beslissen en heb vaak al een oplossing klaar wanneer andere bedrijven nog volop aan het overleggen zijn.”

De omzet groeit gestaag, van 16 miljoen euro in 2012 tot 23 miljoen euro in 2014. “En de winst gaat mee”, benadrukt Jan Tormans. Vanzelfsprekend is dat nochtans niet, want de centrale diensten moeten proportioneel meegroeien met het aantal ingenieurs. “Dat is waarin wij ons onderscheiden van de concurrentie”, zegt Tormans. “Per vijftien mensen in buitendienst, hebben wij een medewerker in binnendienst. Wil je groeipijnen vermijden en de kwaliteit blijven garanderen, dan moet je die verhouding blijven respecteren. Bovendien moet je de ondersteunende medewerkers al een jaar op voorhand aanwerven, om ze te kunnen inwerken. Een investering die niet iedereen doet, maar die wel noodzakelijk is om duurzaam te kunnen groeien.” En ieder jaar groeien blijft het objectief. “Dat zit er hier bij iedereen ingebakken. Tegen eind 2015 willen we met 400 zijn. De vraag uit de markt is alleszins groot genoeg.”

Naast het hoofdkantoor in Geel heeft Tormans ook vestigingen in Melle en Vilvoorde. Maar zijn ambitie stopt niet aan de taalgrens. “Ons concept werkt, we zouden het perfect naar Wallonië kunnen exporteren, op voorwaarde dat we daar de juiste lokale mensen vinden voor de coördinatie. We denken aan een eerste vestiging in Luik. We bekijken ook de opties in Duitsland. Misschien dat we daar een overname doen, dat is waarschijnlijk iets makkelijker dan daar zelf starten als Belgen. En na Duitsland kunnen we aan de rest van Europa beginnen.”

“Onze troef is dat mensen bij ons ervaring kunnen opdoen met diverse projecten in de meest uiteenlopende sectoren”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content