ING-BAAS VANDENBERGHE GEEFT EEN SLECHT SIGNAAL

PATRICK CLAERHOUT
Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

Rik Vandenberghe verlaat midden in een ingrijpende herstructurering de bank waarvoor hij dertig jaar werkte. Dat roept vragen op over de haalbaarheid van het vernieuwingsproject van ING België.

Drie maanden geleden kondigde ING België een ingrijpende transformatie aan. Dat voorziet in de opslorping van Record Bank door ING België en een afslanking van het kantorennet en het personeelsbestand. Zowat de helft van de agentschappen gaat dicht, 3500 voltijdse banen moeten verdwijnen. Daarbij vallen 1700 ontslagen.

Een gigantische herstructurering die gedicteerd werd vanuit het moederhuis in Amsterdam. Daar vonden ze dat ING België best wat efficiënter kon omspringen met de middelen, zeker nu de inkomsten onder druk staan van de lage rente en de digitalisering belangrijke investeringen vergt. Vandenberghe bracht als trouwe soldaat de moeilijke boodschap, maar kreeg heel wat kritiek op zijn slechte communicatie.

Vandaag maakt de CEO bekend dat hij ING België verlaat om de Belgische bouwgroep Besix te leiden. Ongetwijfeld een mooie kans, maar hij geeft daarmee een slecht signaal. Voor zijn eigen geloofwaardigheid doet een CEO er goed aan de pijnlijke herstructurering die hij zelf aankondigde, eerst naar behoren af te werken.

Dat is bij ING allerminst het geval. De onderhandelingen met de vakbonden verlopen moeilijk. De werknemers vragen duidelijkheid over hun lot, maar drie maanden na de aankondiging van de herstructurering blijven ze in het ongewisse over hun persoonlijke toekomst. Een sociaal plan lijkt verder af dan ooit.

Het opstappen van Vandenberghe doet bovendien vragen rijzen over de strategische keuzes van ING. De groep besliste een nieuw, geïntegreerd Benelux IT-platform te bouwen, waarop zowel de Belgische als de Nederlandse bank zal draaien. Die integratie moet het mogelijk maken het met een pak minder mensen te doen.

In Trends verklaarden diverse specialisten dat die beslissing een belangrijk operationeel risico inhoudt. Heeft ING de competenties om zo’n complexe operatie te realiseren, en kan de organisatie het aan om een derde van haar personeel te doen afvloeien? Het vertrek van Vandenberghe, een man die het huis door en door kende, is in die context allerminst geruststellend. Tenzij de bank snel met een doortastende opvolger uit eigen midden kan uitpakken, zal de negatieve perceptie rond ING België nog een tijd blijven hangen.

PATRICK CLAERHOUT

Een CEO doet er goed aan de pijnlijke herstructurering die hij zelf aankondigde, eerst naar behoren af te werken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content