INFORMATIE TE KOOP

Hoe houdt men het best enquêtes bij Nederlanders? Door ze te bevragen vanuit België.

Sinds anderhalf jaar bewerkt de Zaventemse bvba Computer Profile de Nederlandse markt. Eigenlijk was het de bedoeling om met Nederlandse enquêteurs van start te gaan, maar die bleken onvindbaar. Dan maar met Vlamingen de Nederlandse markt bewerken, dacht managing director Pierre Mercier. “Tot onze eigen verbazing zijn we vandaag de grootste enquêteur in Nederland op het gebied van informatica-info,” lacht hij. “Nederlanders vinden het een hele eer dat ze gebeld worden vanuit de hoofdstad van Europa. Bovendien lossen ze sneller vertrouwelijke informatie. Die verdwijnt immers naar België.”

Computer Profile is een verkoper van informatie. Het bedrijf gaat telefonisch op zoek naar informatie over gebruikers van computers, netwerken en randapparatuur. Die gegevens worden verzameld voor de top-15.000 van de informaticasector in de Benelux, goed voor 80% van de Benelux-omzet. Op de klantenlijst prijken onder meer Alcatel, Compaq, Digital Equipment, IBM en Informix.

“In tegenstelling tot bijvoorbeeld de auto-industrie, kennen de meeste producenten van informatica hun klanten niet. Zij werken meestal via verdelers. Het is onze taak die informatie te verzamelen. Maar we zijn geen verkopers van computers. We doen de voorafgaande prospectie, en zoeken de juiste personen binnen het bedrijf. Daarna is het de taak van de vertegenwoordigers om het bedrijf te bezoeken. De tijd dat informaticabedrijven honderd vertegenwoordigers konden inschakelen, is voorbij. De kosten daarvan zijn te hoog. Zowel technisch, als voor de verkoop.”

Met de informatie kan een computerbedrijf gerichte applicaties uitwerken voor een specifieke doelgroep. “Dat we voor verschillende computerbedrijven werken, vormt geen probleem. Concurrenten voeren zelden éénzelfde campagne. Dat is ons geluk.”

Dertig werknemers, waarvan twintig telefonisten, werken voor Computer Profile. Het bijkantoor in Nederland wordt door drie mensen bemand. Zij ontleden de informatie die de Belgische enquêteurs op de Nederlandse markt sprokkelden. De geconsolideerde omzet bedroeg vorig jaar 65 miljoen frank. Pierre Mercier is voor de volle 100% eigenaar van Computer Profile. Het bedrijf was tot 1993 een filiaal van het Amerikaanse Computer Intelligence. Via een management buy-out(MBO) werd Mercier eigenaar van het bedrijf, hoewel hij dankzij een licentieovereenkomst nog steeds voor Computer Intelligence werkt. Bij pan-Europese enquêtes neemt hij de Benelux-markt voor zijn rekening.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content