India en de kleintjes

Onder ‘s werelds grote economieën haalt India, dat de vruchten plukt van marktvriendelijke hervormingen, als enige de lijst van de sterkste groeiers in 2017.

Bovenaan in de rangschikking staat Jemen, dat door een proxy-oorlog op de knieën gedwongen werd, maar een groeispurt kan maken als in 2017 een vredesakkoord bereikt wordt. Myanmar profiteert van zijn politieke en economische opening na het akkoord tussen de burgerlijke en militaire autoriteiten, terwijl de stabiliteit in Ivoorkust de buitenlandse investeringen aanmoedigt. Mongolië krijgt een opsteker door de stijgende prijzen van zijn mineraalexport, net zoals Laos, dat een extra kick krijgt van infrastructuurinvesteringen. Djibouti geniet eveneens van de lopende infrastructuurinvesteringen, onder meer in een zeehaven en twee luchthavens. Gevorderde projecten, deze keer in de olieproductie, helpen Ghana vooruit. Een vergelijkbare mix van investeringen en toenemende export stuwt de Cambodjaanse economie vooruit. Hydro-elektriciteitsprojecten leveren Bhutan een respectabele groei op, zij het niet de dubbelcijferige expansie die de regering beloofd heeft.

Voorspellingen voor 2017 tenzij anders aangegeven Inflatie: jaar-op-jaargemiddelde

Bbp: bruto binnenlands product in dollar, berekend op basis van voorspellingen van de wisselkoers in 2017. Kkp is bbp per inwoner op basis van koopkrachtpariteit

Alle cijfers zijn afgerond

london@eiu.com

Bron: The Economist Intelligence Unit

EUROPA

BELGiË

Bbp-groei : 1,1%

Bbp per inwoner : $41.065, (kkp: $46.160)

Inflatie : 1,9%

Begroting (% bbp) : -2,4

Bevolking : 11,4m

Een consensus over marktgerichte hervormingen houdt de centrumrechtse coalitie overeind. Het beleid focust op de verbetering van de openbare financiën, de bevordering van de concurrentiekracht en de versterking van de antiterreurpolitiek na aanslagen en jaren van mislukte inspanningen door de veiligheidsdiensten. De spanning tussen Franstaligen en Vlamingen houdt aan, maar de staat blijft intact.

DUITSLAND

Bbp-groei : 1,3%

Bbp per inwoner : $42.281, (kkp: $49.950)

Inflatie : 1,3%

Begroting (% bbp) : 0,5

Bevolking : 82,5m

Angela Merkel keert terug voor een vierde ambtstermijn na de verkiezingen die gepland zijn voor uiterlijk oktober, ondanks de deuk in haar reputatie wegens het onpopulaire migratiebeleid. Ze komt aan het hoofd van een nieuwe grote coalitie, maar met een kleinere meerderheid in de Bundestag. Haar belangrijkste taak bestaat erin de EU te vrijwaren na de brexit. In het binnenland verzet links in de coalitie zich tegen marktgerichte hervormingen. De economische groei is minder dan in 2016.

FRANKRIJK

Bbp-groei : 1,1%

Bbp per inwoner : $38.032, (kkp: $43.270)

Inflatie : 1,0%

Begroting (% bbp) : -3,0

Bevolking : 64,9m

De oppositiepartij Les Républicains vormt, onder president François Fillon, de volgende regering na de presidentsverkiezingen in april. Het uiterst rechtse Front National doet het goed op een voedingsbodem van terrorisme, brexit en immigratie, maar faalt in de tweede ronde van de verkiezingen. De effecten van de brexit muilkorven de economie.

In de gaten te houden

Op het podium. De vroegere minister van Economie Emmanuel Macron dingt naar het presidentschap aan het hoofd van zijn centristische beweging En Marche!. Winnen doet hij echter niet.

GRIEKENLAND

Bbp-groei : 1,5%

Bbp per inwoner : $18.063, (kkp: $27.690)

Inflatie : 0,9%

Begroting (% bbp) : -3,3

Bevolking : 10,9m

De coalitie van Syriza en de Onafhankelijke Grieken beschikt over een flinterdunne meerderheid, die door de onpopulaire hervormingen kan verdwijnen, wat nieuwe verkiezingen uitlokt. De centrumrechtse partij Nieuwe Democratie ligt op de loer om daarvan te profiteren. Ondanks de snelle economische snoeibeurt blijft alleen een lauw herstel een ver vooruitzicht. Griekenland kan nog altijd uit de eurozone vallen.

IERLAND

Bbp-groei : 3,0%

Bbp per inwoner : $62.717, (kkp: $70.130)

Inflatie : 0,9%

Begroting (% bbp) : -0,8

Bevolking : 4,7m

De door Fine Gael geleide coalitie staat wankel omdat de bevolking het zuinigheidsbeleid beu is. De oppositiepartij Fianna Fail trekt zich terug uit het ‘niet-aanvalspact’ als de partij aan de leiding blijft in de peilingen. Vervroegde verkiezingen zijn mogelijk. De brexit zal de verhouding tot Noord-Ierland bemoeilijken en op de economie wegen. De groei van de economie, die gesteund werd door creatieve vennootschapsbelastingen, loopt terug na de duizelingwekkende cijfers van de jongste jaren.

ITALiË

Bbp-groei : 0,9%

Bbp per inwoner : $30.616, (kkp: $38.450)

Inflatie : 0,5%

Begroting (% bbp) : -2,3

Bevolking : 59,8m

De kiezers straften de overmoed van premier Matteo Renzi af in een referendum over politieke hervormingen. Het duidelijke ‘neen’ leidt wellicht tot vervroegde verkiezingen, waarin populistische partijen goed kunnen scoren. Politieke onzekerheid, de zwakte van het financiële systeem en het domino-effect van de brexit temperen de groei.

NEDERLAND

Bbp-groei : 1,0%

Bbp per inwoner : $45.005, (kkp: $51.350)

Inflatie : 1,3%

Begroting (% bbp) : -1,0

Bevolking : 17,1m

De verkiezingen in maart leiden tot een regeringswissel. De populistische partijen ter linker- en rechterzijde tappen kiezers af van de zittende ‘grote coalitie’. De Partij voor de Vrijheid doet het goed, maar vindt geen partners. Na de verkiezingen verloopt de vorming van een coalitie moeizaam en de verwachte uitkomst is een zwakke en gefragmenteerde regering. Het economische herstel is behoorlijk onderweg en zal een periode van politieke onzekerheid overleven.

In de gaten te houden

IT-happening. Het FITC Amsterdam-evenement in februari gaat over “de toekomst van innovatie, design en de coole shit daartussen” (volgens het officiële programma).

NOORWEGEN

Bbp-groei : 1,5%

Bbp per inwoner : $75.513, (kkp: $65.370)

Inflatie : 2,2%

Begroting (% bbp) : 3,7

Bevolking : 5,2m

De centrumrechtse minderheidsregering van conservatieven en de antimigrantenpartij FrP is nipt favoriet om de verkiezingen eind 2017 te winnen. Ze is wel verzwakt door economische troebelen en interne onenigheid over de immigratie. De lage prijzen voor olie en gas houden de economie tegen, maar de lage internationale rentes helpen. De groei is traag maar gestaag.

OEKRAÏNE

Bbp-groei : 2,6%

Bbp per inwoner : $1989, (kkp: $8690)

Inflatie : 9,8%

Begroting (% bbp) : -3,5

Bevolking : 42,4m

Opgeschrikt door de Russische annexatie van de Krim en de confrontatie met de door Rusland gesteunde separatisten, boekt de regering weinig vooruitgang met de administratieve en economische hervormingen. Maar het herstel schiet wortel in 2017. Economische stabiliteit schraagt de steun voor de regering en dat maakt een versnelling van de hervormingen mogelijk.

In de gaten te houden

Zingen. Oekraïne is gastland voor het Eurovisie Songfestival nadat Jamala de editie van 2016 heeft gewonnen met een klaaglied over de Russische agressie op de Krim.

POLEN

Bbp-groei : 2,9%

Bbp per inwoner : $12.139, (kkp: $28.610)

Inflatie : 1,6%

Begroting (% bbp) : -3,3

Bevolking : 38,3m

De regering van Wet en Rechtvaardigheid wordt in naam geleid wordt door eerste minister Beata Szydlo, maar partijvoorzitter Jaroslaw Kaczynski heeft de echte macht. Hij gaat nog meer afpellen van de liberale gevoelens die zich na de instorting van het communisme gevestigd hebben. Hij moeit zich met de rechtbanken, de veiligheidsdiensten en de media. De regering treedt steeds meer in conflict met haar EU-partners. Overlopers en de aanhoudende economische malaise kunnen de regering vervroegd ten val brengen.

PORTUGAL

Bbp-groei : 1,3%

Bbp per inwoner : $19.581, (kkp: $30.580)

Inflatie : 1,5%

Begroting (% bbp) : -2,3

Bevolking : 10,5m

De door de socialistische partij geleide regering onder premier António Costa krijgt in het parlement steun van drie partijen verder naar links, maar ze krijgt het moeilijk om de belofte waar te maken dat ze de bezuinigingen kan terugschroeven. Niettemin blijft de PS populairder dan de centrumrechtse oppositie, zodat vervroegde verkiezingen weinig waarschijnlijk zijn. De economie trekt lichtjes aan.

RUSLAND

Bbp-groei : 0,7%

Bbp per inwoner : $10.119, (kkp: $25.320)

Inflatie : 5,7%

Begroting (% bbp) : -2,2

Bevolking : 146,4m

Het autoritaire, antiwesterse regime van Vladimir Poetin gaat zijn achttiende jaar in met amper tekenen van verzwakking. Het ongenoegen bij de bevolking neemt toe en het magere herstel in 2017 zal weinigen ervan overtuigen dat de goede tijden terug zijn. Toch zullen de gecentraliseerde controle over de instellingen, een machtsevenwicht tussen elites en Poetins populariteit ervoor zorgen dat het regime blijft voortbestaan. De levensstandaard gaat achteruit omdat middelen afgeleid worden om het regime te ondersteunen.

In de gaten te houden

Leegloop. Het reservefonds, een van de twee fiscale appeltjes voor de dorst, loopt leeg in 2017. De besnoeiingen snijden almaar dieper.

SPANJE

Bbp-groei : 2,0%

Bbp per inwoner : $27.311, (kkp: $37.950)

Inflatie : 1,7%

Begroting (% bbp) : -3,7

Bevolking : 46,1m

Mariano Rajoy, de leider van de centrumrechtse Partido Popular, legde eind 2016 eindelijk de eed af als premier aan het hoofd van een minderheidsregering. Rajoy leidde een interim-regering na de onbesliste verkiezingen van december 2015. Het is onwaarschijnlijk dat hij zijn ambtstermijn kan uitzitten en de kans op een samenhangend regeerprogramma is klein. Niettemin profiteert de economie van de hervormingen die al werden doorgevoerd.

TSJECHiË

Bbp-groei : 2,5%

Bbp per inwoner : $18.624, (kkp: $35.650)

Inflatie : 1,7%

Begroting (% bbp) : -0,5

Bevolking : 10,6m

Een brede centristische coalitie heeft de touwtjes in handen sinds 2013. Haar partijen strijden voor de suprematie in de verkiezingen die voor oktober gepland zijn. ANO, een centristische partij die geleid wordt door de zakenman Andrej Babis, is de kleinste van de twee belangrijkste coalitiepartners. Ze staat aan de leiding in de peilingen en lijkt goed geplaatst om de volgende regering te leiden met een bedrijfsvriendelijk en fiscaal conservatief platform.

TURKIJE

Bbp-groei : 3,3%

Bbp per inwoner : $9821, (kkp: $21.800)

Inflatie : 7,2%

Begroting (% bbp) : -2,0

Bevolking : 77,9m

De mislukte coup verstevigde de steun voor de AKP-regering onder president Recep Tayyip Erdogan. Hij bood ook de gelegenheid om de tegenstanders van het regime weg te zuiveren. Wegens de couppoging verdubbelt Erdogan de inspanningen om de controle van de staat te centraliseren in zijn ambt. Als het met de oppositie niet tot een vergelijk komt over een grondwetswijziging, kan hij opteren voor parlementsverkiezingen.

VER. KON.

Bbp-groei : 0,6%

Bbp per inwoner : $37.317, (kkp: $43.812)

Inflatie : 2,8%

Begroting (% bbp) : -4,5

Bevolking : 65,3m

De volgende paar jaren worden gekleurd door een nieuwe relatie met Europa nu Groot-Brittannië gekozen heeft om de EU te verlaten. De stemming omvatte geen voorwaarden voor de uittreding, maar Groot-Brittannië hoopt op een overeenkomst die enige toegang tot de eenheidsmarkt behoudt en tegelijk een beperking van het vrije verkeer van personen toelaat. De economie moet gestimuleerd worden.

ZWITSERLAND

Bbp-groei : 1,5%

Bbp per inwoner : $80.883, (kkp: $65.650)

Inflatie : 0,5%

Begroting (% bbp) : 0,2

Bevolking : 8,2m

De vierpartijencoalitie moet volgens een referendum uit 2014 de immigratie beperkingen opleggen tegen februari 2017. Dat kan mogelijk overeenkomsten met de EU over de vrijheid van beweging op de helling zetten. De consensuspolitiek zorgt ervoor dat er weinig drama ontstaat bij het management van de economie.

AZIË AUSTRALiË

Bbp-groei : 2,9%

Bbp per inwoner : $51.459, (kkp: $48.880)

Inflatie : 2,2%

Begroting (% bbp) : -1,8

Bevolking : 24,6m

De Liberaal-Nationale Coalitie werd in de verkiezingen van midden 2016 een tweede termijn gegund, maar haar meerderheid in het Lagerhuis is geslonken tot een enkele zetel. De echte moeilijkheden schuilen in het Hogerhuis, waar de regering afhankelijk is van de steun van woelige onafhankelijken. De economie negeert de politiek nu de investeringen in mijnbouw vruchten beginnen af te werpen en de consumenten beginnen te besteden.

CHINA

Bbp-groei : 6,0%

Bbp per inwoner : $8438, (kkp: $17.050)

Inflatie : 2,1%

Begroting (% bbp) : -4,2

Bevolking : 1,37mrd

De economie vertraagt nu een verschuiving plaatsvindt van een investeren-voor-exportmodel naar een besteden-voor-consumptie-aanpak. Er blijven nog ettelijke uitdagingen: de kredietgedreven vermogensbubbels moeten doorgeprikt worden, arbeidskrachten moeten omgeschoold worden, en er moet pluralisme geïnjecteerd worden in het politieke en sociale landschap. Maar bovenal moet de macht van de Chinese Communistische Partij gevrijwaard blijven. In het buitenland nemen de spanningen toe naarmate de regering de spierballen laat rollen.

In de gaten te houden

Herverdeling in Peking. Partijvoorzitter Xi Jinping bouwt een gecentraliseerde en gepersonaliseerde machtsstructuur. Een herschikking van het Politburo geeft aanwijzing van hoe het verder zal gaan.

HONGKONG

Bbp-groei : 1,9%

Bbp per inwoner : $44.391, (kkp: $59.860)

Inflatie : 2,2%

Begroting (% bbp) : 0,5

Bevolking : 7,4m

Door het kiessysteem zijn de aanhangers van democratie en onafhankelijkheid pover vertegenwoordigd in het parlement, maar ze halen wel een groeiend deel van de stemmen, terwijl chief executive Leung Chun-ying almaar minder populair is. Omdat de regering in Peking de meeste kaarten in handen houdt, is er weinig uitzicht op politieke hervormingen, maar openbaar protest ontwricht het bedrijfsleven. De economie herpakt zich van een zwak 2016.

FILIPIJNEN

Bbp-groei : 6,3%

Bbp per inwoner : $3164, (kkp: $8350)

Inflatie : 2,9%

Begroting (% bbp) : -1,3

Bevolking : 103,8m

De economie maakt een aangehouden periode van inhaalgroei mee en de regering van Rodrigo Duterte blijft bij haar beleid dat tot nu toe vruchten afwierp, met onder meer de verbetering van de infrastructuur en het aantrekken van privé-investeringen. De dodelijke antimisdaadcampagne van de president bereikt haar doelstellingen, maar ze zal de staatsinstellingen en de gerechtigheid schaden en kan het economische herstel belemmeren.

INDIA

Bbp-groei : 7,5%

Bbp per inwoner : $1772, (kkp: $7110)

Inflatie : 5,1%

Begroting (% bbp) : -3,6

Bevolking : 1,34bn

India geniet van economische expansie, die overschaduwd wordt door het gevoel dat het beter kon als de investeringen sterker waren en de infrastructuur beter. Een deel van het probleem is dat de coalitieregering geen meerderheid heeft in het Hogerhuis. Dat ondermijnt haar vermogen om haar programma door te voeren. De hervormingen gaan door, maar in de tweede helft van de legislatuur gaat de aandacht van de regering vooral naar haar herverkiezing.

INDONESIË

Bbp-groei : 5,3%

Bbp per inwoner : $4255, (kkp: $12.530)

Inflatie : 4,1%

Begroting (% bbp) : -2,0

Bevolking : 260,6m

Na een wankele start duwt de regering door met marktvriendelijke hervormingen. Niettemin worden grote investeringen nog altijd gegijzeld door de bureaucratie en vertraging in de uitvoering. Een mandaat om de corruptie aan te pakken blijft grotendeels dode letter. De economie wordt gestimuleerd door infrastructuurinvesteringen, steun aan de verwerkende industrie na de daling van de grondstoffenprijzen en het aantrekken van buitenlandse investeringen.

JAPAN

Bbp-groei : 0,4%

Bbp per inwoner : $39.083, (kkp: $39.280)

Inflatie : 0,4%

Begroting (% bbp) : -7,0

Bevolking : 126,0m

Het kan zijn dat de regering, die over een tweederdemeerderheid beschikt in beide kamers, een groot deel van de rest van de legislatuur zal gebruiken om een minder pacifistische grondwet door te drukken. Ondanks de versterkte positie van de coalitie onder premier Shinzo Abe, verliest de economische hervorming kracht. Het pakket monetaire, fiscale en structurele hervormingen, dat bekendstaat als ‘abenomics’, blijft bestaan, maar de geplande stimulans voor de groei blijft uit.

MALEISIË

Bbp-groei : 4,5%

Bbp per inwoner : $10.136, (kkp: $29.560)

Inflatie : 2,3%

Begroting (% bbp) : -3,1

Bevolking : 31,2m

Het mandaat van de regerende coalitie Barisan Nasional (BN) loopt pas in 2018 af, maar ze kan halverwege 2017 verkiezingen uitroepen. Partijleider en eerste minister Najib Razak staat onder druk om af te treden na beschuldigingen van wanpraktijken in een staatsbedrijf. Omdat de oppositie zwak staat, voert de regering hervormingen door die erop gericht zijn Maleisië te verheffen naar de hoge-inkomstenstatus. De economie groeit, maar trager dan eerder in het decennium.

In de gaten te houden

Onafhankelijkheidsspelen. De hoofdstad Kuala Lumpur is in augustus gaststad voor de Zuidoost-Aziatische Spelen, die samenvallen met de 60ste verjaardag van de onafhankelijkheid van het land.

PAKISTAN

Bbp-groei : 5,1%

Bbp per inwoner : $1571, (kkp: $5600)

Inflatie : 5,2%

Begroting (% bbp) : -4,8

Bevolking : 196,7m

De Pakistaanse Moslimliga beschikt over een comfortabele meerderheid in het Lagerhuis, maar heeft te maken met agressieve oppositie en is kwetsbaar voor beschuldigingen van favoritisme tussen de vier provincies van het land. De regering wil vooral de infrastructuur verbeteren en handelsbetrekkingen met China aangaan, maar ze is minder doeltreffend in de beveiliging van afgelegen gebieden. Het leger breidt zijn invloed uit.

In de gaten te houden

Bomaanslagen. De terreuraanslagen in stedelijke centra kunnen intenser worden als er vooruitgang geboekt wordt in de onderhandelingen met gematigder secties van de Pakistaanse taliban.

SINGAPORE

Bbp-groei : 2,7%

Bbp per inwoner : $52.322, (kkp: $88.810)

Inflatie : 0,8%

Begroting (% bbp) : 0,8

Bevolking : 5,8m

De People’s Action Party maakte in de verkiezingen van 2015 een einde aan een lange periode van dalende steun en voert een beleid om haar populariteit te schragen, sociale huisvesting, gezondheidszorg en openbaar vervoer incluis. De status van de stadstaat optrekken tot een draaischijf van de wereldhandel is eveneens een prioriteit. De economie veert op na de vertraging door de verslapping van de wereldhandel.

TAIWAN

Bbp-groei : 1,7%

Bbp per inwoner : $22.235, (kkp: $49.630)

Inflatie : 1,6%

Begroting (% bbp) : -0,6

Bevolking : 23,5m

De Democratisch-Progressieve Partij veroverde in de verkiezingen van 2016 de controle over zowel het presidentschap als het parlement. Ze is nu goed geplaatst om voort te gaan met een ingewikkelde agenda. In het binnenland is die geconcentreerd rond de vestiging van zones om de strategische sectoren te stimuleren en de levensstandaard van de jongere generatie te verbeteren. De confrontatie met China verkoelt echter de vooruitzichten voor samenwerking tussen bedrijven over de zeestraat heen.

In de gaten te houden

Bits & bots. Het Wereldcongres van de Informatietechnologie vindt plaats in Taipei in september.

THAILAND

Bbp-groei : 3,0%

Bbp per inwoner : $6070, (kkp: $18.050)

Inflatie : 0,7%

Begroting (% bbp) : -2,8

Bevolking : 67,7m

De troonsbestijging van kroonprins Vajiralongkorn werd zorgvuldig gemanaged door het leger. De plannen voor een machtsoverdracht aan een verkozen regering lopen vertraging op omdat de junta zich richt op stabiliteit. Het ontwikkelingsplan op lange termijn bepaalt de agenda en de groei is bescheiden, maar gestaag.

In de gaten te houden

Minder majestueus. Het soms bizarre gedrag van kroonprins Maha Vajiralongkorn deed twijfels rijzen over zijn vermogen om in de voetstappen van zijn vader te treden, maar de generaals maken zich mogelijk meer zorgen over zijn sympathie voor de beweging van de ‘roodhemden’, die ze in 2014 met een coup van de macht verdreven.

VIETNAM

Bbp-groei : 6,6%

Bbp per inwoner : $2245, (kkp: $6780)

Inflatie : 3,4%

Begroting (% bbp) : -4,3

Bevolking : 95,4m

De eenpartijstaat heeft van de buitenwereld weinig te vrezen, maar gevestigde belangen en ideologische verschillen binnen de partij zijn een bron van instabiliteit. De bevolking begint zich te roeren, vooral over de Chinese activiteiten in de Zuid-Chinese Zee. De regering bewandelt de dunne lijn tussen de robuuste reactie en het behoud van de handelsrelaties met China. Op dezelfde wijze moet ze vakbonden invoeren om te voldoen aan de voorwaarden voor het Trans-Pacific Partnership, maar zal ze ervoor terugschrikken om de arbeiders een te sterke stem te geven.

ZUID-KOREA

Bbp-groei : 2,6%

Bbp per inwoner : $27.830, (kkp: $37.800)

Inflatie : 1,5%

Begroting (% bbp) : -0,8

Bevolking : 50,7m

President Park Geun-hye gaat naar de verkiezingen in december 2017 als een lame duck, en haar conservatieve Saenuripartij besteedt een deel van haar aandacht aan de selectie van een vervangende kandidaat.

De regering die liberaliserende economische hervormingen beloofde en daarin tekortschoot, eindigt op een sisser. De economie wordt getroffen door de wereldwijde vertraging van de handel en moet het hebben van fiscale stimuli om de binnenlandse vraag aan te wakkeren en de groei aan te zwengelen.

NOORD-AMERIKA CANADA

Bbp-groei : 2,2%

Bbp per inwoner : $45.677, (kkp: $46.580)

Inflatie : 2,0%

Begroting (% bbp) : -3,1

Bevolking : 36,6m

Eerste minister Justin Trudeau en zijn liberale regering maken gebruik van hun comfortabele meerderheid om institutionele en economische hervormingen door te voeren die de middenklasse en de inheemse bevolking ondersteunen en de transportinfrastructuur en het woningaanbod verbeteren. De kostprijs van dat alles treedt tevoorschijn in een toenemend begrotingstekort. In het buitenland wordt de vorming van een relatie met de nieuwe Amerikaanse president een prioriteit.

In de gaten te houden

Kieshervorming. De liberalen willen het kiessysteem wijzigen tegen de verkiezingen van 2019, maar daarvoor moeten ze tegen mei de nodige wetgeving goedkeuren.

MEXICO

Bbp-groei : 2,5%

Bbp per inwoner : $8598, (kkp: $18.270)

Inflatie : 3,4%

Begroting (% bbp) : -2,6

Bevolking : 130,2m

President Enrique Peña Nieto werkt hard aan structurele hervormingen in de energiesector, het onderwijs en de telecom. De steun voor zijn regering is echter zwak. Peña Nieto’s politieke problemen worden ingewikkelder gemaakt door de ondermaatse economische groei, een opflakkering van de armoede en budgettaire beperkingen door zwakke olie-inkomsten. De eeuwige strijd tegen de institutionele corruptie en de bedreiging van de veiligheid verdwijnt niet. Het aantal zelfmoorden stijgt, evenals de algemeen verspreide foltering van gevangenen. Dat verhoogt de frustratie van de bevolking over een presidentschap dat ooit zo veelbelovend was.

In de gaten te houden

Pasión Morena. Andrés Manuel López Obrador, een veteraan van twee mislukte pogingen om het presidentschap te veroveren, trekt de anti-establishmentkaart als leider van zijn radicaal-linkse beweging Morena.

VER. STATEN

Bbp-groei : 2,3%

Bbp per inwoner : $59.391, (kkp: $59.390)

Inflatie : 2,1%

Begroting (% bbp) : -3,2

Bevolking : 326,5m

Inkomensongelijkheid en het leed van de middenklasse domineerden de verkiezingscampagne, maar de Amerikanen kenden de jongste tijd een verbazend robuuste toename van hun inkomen. In 2017 scheppen de werkgevers 2 miljoen jobs boven op de 14 miljoen die sinds 2011 ge-creëerd werden. Dat is bemoedigend, maar ondernemingen die niet veel geïnvesteerd hebben, wachten op aanwijzingen van de nieuwe president en het Congres. Iets waar beide partijen het mogelijk eens over kunnen worden, zijn de nieuwe infrastructuurbestedingen om de verloederde wegen, bruggen en havens in de VS op te knappen. Dat moet de teruggelopen productiviteit weer opkrikken.

LATIJNS-AMERIKA ARGENTINiË

Bbp-groei : 1,4 %

Bbp per inwoner : $13.500, (kkp: $22.680)

Inflatie : 25,8 %

Begroting ( % bbp) : -3,1

Bevolking : 43,6m

De nalatenschap van de regering van Cristina Fernández de Kirchner brengt tegenspoed en stelt het geduld van de kiezers op de proef, maar president Mauricio Macri doet voort, met enige steun van de door de oppositie gedomineerde legislatuur. De regering past het tempo van de hervormingen aan om de kiezers aan haar kant te houden en een nieuw algemeen gezondheidssysteem kan helpen. Nadat ze in 2016 is teruggelopen, groeit de economie opnieuw.

BRAZILIË

Bbp-groei : 1,0%

Bbp per inwoner : $9523, (kkp: $15.620)

Inflatie : 5,5%

Begroting (% bbp) : -6,9

Bevolking : 207,7m

Michel Temer legde de eed af als president ter vervanging van Dilma Rousseff, die in 2016 in staat van beschuldiging gesteld werd. Hij zal de rest van de presidentiële termijn, die in 2018 afloopt, uitdienen. Hij volgt een marktgerichte agenda. Na een forse daling in 2016 volgt een bescheiden groei van de economie naarmate het vertrouwen van de bedrijven en de consumenten terugkeert.

In de gaten te houden

Temer-air. Het allesomvattende onderzoek naar financiële onregelmatigheden in de staatsoliemaatschappij Petrobras, kan Temer zuur opbreken.

COLOMBIA

Bbp-groei : 2,7%

Bbp per inwoner : $6311, (kkp: $14.750)

Inflatie : 3,5%

Begroting (% bbp) : -2,8

Bevolking : 49,1m

Er heerst onzekerheid over de overeenkomst met de FARC-guerrilla’s die een einde moet maken aan 50 jaar rebellie, nu de inhoud ervan eind 2016 in een referendum verworpen werd. Maar het is onwaarschijnlijk dat de vijandigheden weer oplaaien. Op lange termijn vaart de economie er wel bij, maar in 2017 zal ze moeite hebben om het effect van zich af te schudden van zwakke inkomsten door de slabakkende prijzen van de meeste grondstoffen.

In de gaten te houden

Pauselijke hoop. De gelovigen bidden voor een pauselijk bezoek. Paus Franciscus heeft beloofd naar Colombia te gaan, maar enkel als het vredesakkoord met de FARC ondertekend is.

CUBA

Bbp-groei : 1,0%

Bbp per inwoner : $8518, (kkp: $13.220)

Inflatie : 4,8%

Begroting (% bbp) : -4,0

Bevolking : 11,2m

De evolutie van de revolutie verloopt voorzichtig als altijd, zeker nu de generatie van ’59 zich voorbereidt om de macht over te dragen. Vicepresident Miguel Díaz-Canel lijkt de meest waarschijnlijke opvolger voor president Raúl Castro, maar niet tot 2018. Liberaliserende hervormingen winnen aan draagkracht en de activiteiten van de privésector leveren een toenemende bijdrage aan de economie. In 2017 verzachten de interesse van bedrijven en het toerisme vanuit de Verenigde Staten de klap van de dalende instroom uit Venezuela.

VENEZUElA

Bbp-groei : -7,3%

Bbp per inwoner : $24.643, (kkp: $12.620)

Inflatie : 484,3%

Begroting (% bbp) : -20,2

Bevolking : 31,3m

Het is onwaarschijnlijk dat president Nicolás Maduro het einde van zijn ambtstermijn in 2018 haalt, maar welke vorm zijn machtsoverdracht aanneemt, wordt pas duidelijk naarmate de afgang van het land versnelt in 2017. De consumptie en de investeringen dalen scherp omdat de economie, die betrouwt op de vrijgevigheid van de openbare sector, worstelt met olieprijzen die ver beneden de productiekosten liggen. Zelfs met een andere leider is geen enkel economisch herstel mogelijk voor ten minste 2018.

AFRIKA ALGERIJE

Bbp-groei : 1,7%

Bbp per inwoner : $4047, (kkp: $15.080)

Inflatie : 7,3%

Begroting (% bbp) : -12,1

Bevolking : 41,7m

Het presidentschap van Abdelaziz Bouteflika, die sinds 1999 aan de macht is, wordt maar door één zaak bedreigd: zijn gezondheid. De manoeuvres voor zijn opvolging houden de politieke elite bezig tot de machtsstrijd echt losbarst. De dreiging van het militante islamisme binnen en buiten de poreuze grenzen vormt een ander risico.

Krachten die het regime gunstig gezind zijn, winnen de parlementsverkiezingen in mei en spelen gewillig voor marionet.

EGYPTE

Bbp-groei : 4,8%

Bbp per inwoner : $2658, (kkp: $11.520)

Inflatie : 15,1%

Begroting (% bbp) : -9,9

Bevolking : 95,3m

De regering van president Abdel-Fattah al-Sisi opteert voor het autoritaire systeem en moet toekijken op toenemend ongenoegen onder de bevolking en een lauwe economie. De lage olieprijzen stellen de gulheid van de financiële donateurs in de Golf op de proef en dwingen de regering het verder te zoeken. Het gebrek aan een georganiseerde oppositie helpt het regime aan de macht te blijven.

ETHIOPIË

Bbp-groei : 4,3 %

Bbp per inwoner : $3860, (kkp: $12.040)

Inflatie : 8,9 %

Begroting (% bbp) : -9,2

Bevolking : 86,4m

In 2016 werd de landbouw getroffen door droogte. Daardoor kwam er een einde aan een periode van twaalf jaar snelle economische groei, maar naarmate de sector herstelt, zit er opnieuw een opleving aan te komen. De regering gaat in de eerste plaats de knelpunten in de infrastructuur aanpakken en industriële clusters vestigen. Het regerende Revolutionair-Democratische Volksfront behoudt zijn greep, maar wordt bestookt door tegenstanders uit gemarginaliseerde etnische groepen.

In de gaten te houden

Mee aan tafel. Ethiopië vat op 1 januari zijn twee jaren aan als niet-permanent lid van de VN-Veiligheidsraad.

KENIA

Bbp-groei : 5,9%

Bbp per inwoner : $1546, (kkp: $3.400)

Inflatie : 5,5%

Begroting (% bbp) : -7,0

Bevolking : 48,5m

De verkiezingen in augustus verlopen volgens nieuwe regels die het risico op geweld moeten verminderen. President Uhuru Kenyatta streeft naar een tweede ambtstermijn, gesteund door de pas opgerichte Jubilee Party, die concurreert met de Coalitie voor Hervormingen en Democratie van ex-premier Raila Odinga. De campagne domineert het nationale toneel, maar een sterk rooster van recente hervormingen stuwt de economie vooruit.

LIBIË

Bbp-groei : -3,7%

Bbp per inwoner : $3208, (kkp: $14.740)

Inflatie : 15,3%

Begroting (% bbp) : -22,1

Bevolking : 6,2m

Het gevecht voor de controle tussen de door de VN erkende Regering van Nationale Eenheid en een zelfverklaarde parallelle regering lijkt ver van gestreden. De greep van beide partijen op delen van de vitale olie-infrastructuur levert geen van beide een stabiele bron van inkomsten op, noch het land een stevige economische basis. Als uitputting de twee zijden dwingt om in 2017 te onderhandelen, zal de aandacht zich richten op het vestigen van autoriteit over een versplinterd nationaal grondgebied en het terugdringen van IS.

MAROKKO

Bbp-groei : 3,3%

Bbp per inwoner : $3060, (kkp: $8460)

Inflatie : 2,4%

Begroting (% bbp) : -3,8

Bevolking : 35,2m

De regering van Abdelilah Benkirane voert politieke hervormingen door onder het mandaat van een in 2011 opgefriste grondwet, maar koning Mohammed VI blijft de touwtjes stevig in handen houden. Het economische beleid bevordert investeringen in de industriële export en de landbouw bloeit weer op na de droogte van 2016.

NIGERIA

Bbp-groei : 2,2%

Bbp per inwoner : $1865, (kkp: $6000)

Inflatie : 15,4%

Begroting (% bbp) : -2,1

Bevolking : 191,8m

De oliesector wordt gehinderd door onvriendelijke wetgeving en separatistische verstoring in de belangrijke Niger Delta. Het gevoel van onveiligheid wordt nog verhoogd door de langlopende spanningen over etnische en religieuze aanhankelijkheid, samen met de activiteiten van de islamitische revolte van Boko Haram in het noorden. De economie gaat er stilletjes op vooruit na de recessie van 2016 omdat de olieprijzen stijgen en de omstandigheden lichtjes beter worden voor de bedrijven.

ZUID-AFRIKA

Bbp-groei : 1,4%

Bbp per inwoner : $5430, (kkp: $13.860)

Inflatie : 5,6%

Begroting (% bbp) : -3,1

Bevolking : 55,4m

Het geruime tijd dominante African National Congress likt zijn wonden na zijn povere prestatie in de gemeenteraadsverkiezingen van 2016 en wordt nu geconfronteerd met een versterkte oppositie in de algemene verkiezingen van 2019. Intussen moet de overheid de fiscale en monetaire discipline aanhouden om de inflatie in toom te houden en de status van het land op de internationale obligatiemarkten te verdedigen.

MIDDEN-OOSTEN IRAK

Bbp-groei : 4,0%

Bbp per inwoner : $5283, (kkp: $15.400)

Inflatie : 2,9%

Begroting (% bbp) : -1,1

Bevolking : 0138,4m

De regering van premier Haider al-Abadi werkt samen met de Koerdische troepen om IS terug te dringen, maar bakkeleit met diezelfde Koerden over de controle over de export uit Koerdische olievelden. De hoofdzakelijk sjiitische regering krijgt haar deel van de problemen met sectaire kiesdistricten in het hele land. De precaire binnenlandse economie breidt uit onder een programma met het IMF.

IRAN

Bbp-groei : 5,4%

Bbp per inwoner : $6144, (kkp: $19.520)

Inflatie : 9,0%

Begroting (% bbp) : -1,2

Bevolking : 81,0m

President Hassan Rohani sleept in mei een tweede ambtstermijn in de wacht. Hij wordt daarbij geholpen door de economische en politieke neerslag van het nucleaire akkoord met het Westen. De sancties zijn opgeheven, maar de olieprijs staat nog laag. De regering zal zich dan ook concentreren op het aantrekken van buitenlandse investeringen en expertise om de output zo snel mogelijk op te krikken. Mits de olieprijzen aantrekken, reageert de economie met stevige groei.

ISRAËL

Bbp-groei : 3,7%

Bbp per inwoner : $38.127, (kkp: $38.080)

Inflatie : 1,1%

Begroting (% bbp) : -2,3

Bevolking : 8,7m

De rechtse coalitie onder premier Binyamin Netanyahu is onhandelbaar en onstabiel, maar ze moet normaal gezien het einde van 2017 halen, niet het minst omdat de oppositie verdeeld is. Nu het Israëlisch-Palestijnse conflict overschaduwd wordt door andere regionale gevechten, neemt Israël de gelegenheid te baat om zijn allianties opnieuw op te bouwen. Aanleunen bij Saudi-Arabië tegen de gemeenschappelijke vijand Iran hoort daar ook bij. De economische groei houdt het begrotingstekort in bedwang.

SAUDI-ARABIË

Bbp-groei : 1,7%

Bbp per inwoner : $23.833, (kkp: $56.440)

Inflatie : 4,1%

Begroting (% bbp) : -7,9

Bevolking : 31,9m

Koning Salman bin Abdul-Aziz al-Saud zal steeds meer beslissingen delegeren aan zijn zoon, plaatsvervangend kroonprins Muhammad bin Salman al-Saud. Die voert breed opgezette hervormingen door om de economische groei op lange termijn te bestendigen en de afhankelijkheid van de olie-export te doorbreken en de koninklijke familie aan de macht te houden. De stijgende, maar nog altijd lage olieprijzen oefenen druk uit op de financiën.

SYRIË

Bbp-groei : -2,1%

Bbp per inwoner : $1114, (kkp: $4170)

Inflatie : 61,0%

Begroting (% bbp) : -9,8

Bevolking : 16,1m

Syriës wrede conflict, een hardnekkige strijd tussen troepen die trouw zijn aan president Bashar al-Assad en tientallen vijandige rebellengroepen die hen trachten te verdringen, woedt voort. Krachten van buiten maken weinig kans om een einde te maken aan de gevechten. Heel wat meer vluchtelingen vertrekken op een gevaarlijke tocht naar veiligheid in het buitenland.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content