‘In slaap vallen tijdens een concert is totale ontspanning’

DANNY VAN ASSCHE "Toen mijn gezin me bij sommige gelegenheden automatisch niet meer meetelde, besefte ik: dit is niet gezond." © Franky Verdickt

“‘Het werk is klaar. Morgen is er een nieuwe dag, maar voor vandaag is alles rond.’ Wanneer zou iemand dat voor het laatst hebben gezegd? Het werk is nooit af, er is altijd meer te doen. Bovendien draait de wereld ook in het weekend gewoon door en zorgen de smartphone en de tablet ervoor dat het werk altijd in je gezicht blijft springen. Er gaan dus nauwelijks weekends voorbij dat ik niets voor het werk doe. Ik ben minstens stand-by.

“Mijn baan doorbreekt dus regelmatig wat ik probeer te doen tijdens het weekend. Ik heb dochters van zeven en negen jaar. Zij hebben nog mijn volle aandacht nodig. Ze verdienen die ook. Dat zeg ik met de nodige schroom. Nadat de coronacrisis losbarstte, heb ik bijvoorbeeld wekenlang zeven dagen per week gewerkt. Gelukkig reageerde mijn gezin begripvol. Als er brandjes moeten worden geblust, is het vanzelfsprekend dat je daarbij helpt. Al moet je opletten dat je je in normale omstandigheden niet evenveel laat meevoeren door het werk.

“Meestal is een aha-erlebnis nodig om tot dat besef te komen. Bij mij gebeurde dat toen ik merkte dat mijn gezin er bij sommige gelegenheden al van uitging dat ik er toch niet zou zijn. Ze telden me automatisch al niet meer mee. Op dat moment besefte ik: dit is niet gezond. Daarom probeer ik nu nog beter de lijn te trekken en te bewaken dat mijn gezinsleden de aandacht en het respect krijgen dat hen toekomt.

“Tijdens de lockdown hebben we bijvoorbeeld samen de natuur herontdekt. We maakten regelmatig wandelingen in het natuurgebied bij ons in de buurt en hebben gemerkt hoe verslavend het is naar vogels te kijken. Ik ben geen absoluut geen kenner, maar het is heel fijn een vogel te spotten die je nog nooit hebt gezien. Dankzij de nieuwe technologie kun je nu ook heel snel opzoeken welke zangstem die heeft. Dat soort dingen doen we nu als gezin veel bewuster.”

Half hoofd

“Die momenten vinden voor jezelf en voor je gezin, ik merk dat het nog voor veel ondernemers moeilijk is. Dat is een groot gevaar, want het is zo belangrijk af en toe een beetje gas terug te nemen. We hebben er bij Unizo enkele programma’s over opgezet, maar we willen ook zelf het goede voorbeeld geven.

“Toen ik de functie van Karel Van Eetvelt overnam, raadde hij me daarom aan in de loop van het jaar enkele vakanties in te plannen om echt te deconnecteren en eens even niet met een heel – of een half – hoofd bij de ondernemers in Vlaanderen te zitten. Dat probeer ik te doen, maar afgelopen zomer is dat toch niet gelukt. Voor ik het wist, keek ik alweer elke dag hoe we de zaken in deze coronatijden moesten aanpakken of hoe we moesten reageren. Dat kon niet anders, maar het betekent wel dat de vakantie dit jaar eerder een voorbeeld was van hoe het niet moet. Mijn batterijen waren niet helemaal opnieuw opgeladen. Het was dus een uitzondering op de regel, maar die verandert de regel absoluut niet.”

Loskomen van alles

“Bij mijn aantreden bij Unizo vroegen ze me wat ik anders zou doen dan Karel. Wel, je zal mij nooit de Mont Ventoux zien beklimmen ( lacht). Geef mij maar een concert bij AMUZ (de concertzaal in de Sint-Augustinuskerk in Antwerpen, nvdr), want ik ben een groot liefhebber van oude muziek. Zelfs na de meest drukke werkweken kan ik tijdens zo’n concert loskomen van alles. Het ontspant me zelfs zo hard dat ik wel eens in slaap durf te vallen. Eerst vond ik dat gênant, maar als je na lange en intense werkdagen helemaal wordt weggevoerd naar een andere wereld, is dat ook gewoon heel aangenaam. Dan is dat totale ontspanning.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content