In het nieuw

De Opel Vectra, Europa’s meest verkochte middenklassewagen, steekt in een nieuw kleedje. Of gaat het om een volledig nieuwe wagen?

De Opel Vectra 1999 werd zodanig verfijnd en verbeterd dat men zich de vraag moet stellen of dit nog wel een Opel Vectra is. Het meest opvallend zijn het nauwkeuriger en veiliger rijgedrag (daarvoor werden enkele verfijningen aangebracht aan het chassis en het onderstel), de nieuwe, smaakvolle kleurencombinaties in het interieur, het hogere comfortniveau (de passagiers achteraan hebben meer beenruimte) en de performante, nieuwe 1.8 liter benzinemotor. Ook de dieselversies gingen erop vooruit: ze werden zuiniger, stiller en accelereren sneller (wat de rijveiligheid alleen maar ten goede komt).

Ook uiterlijk onderging Europa’s meest verkochte middenklassewagen enkele wijzigingen: de nieuwe Opel Vectra kreeg een opvallend verchroomd radiatorrooster, massievere bumpers en beschermprofielen op de flanken, nieuwe buitenspiegels die het zicht naar achter met 12% verbeteren en nieuwe koplampen en richtingaanwijzers in één lichtblok met “edelsteeneffect”. In vergelijking met vroeger is deze vernieuwende koplamptechnologie 20% efficiënter. Aan de achterzijde ogen de Vectra hatchback– en notchback-versies nu massiever en breder. Dat komt vooral omdat de hoekige uiteinden van de bumpers reiken tot aan de buitenste randen van de banden. De nieuwe achterlichtblokken accentueren de vloeiende, elegante look van de achterpartij. Net als bij de break is het derde remlicht nu centraal aan de bovenzijde van de achterruit gemonteerd.

Het fel opgewaardeerde interieur met nieuwe bekledingen is verkrijgbaar in drie standaard kleurencombinaties – gebaseerd op zwart, grijs of beige. Wij verkiezen het beigekleurige interieur, vooral als dat wordt gecombineerd met een beige lederen binnenbekleding (optie: 62.000 frank). Het geeft aan de Vectra een exclusief ogend interieur dat men eerder in een hogere prijsklasse verwacht.

De Vectra 1999 is verkrijgbaar met een reeks geavanceerde systemen voor mobiele communicatie. De Philips-autoradio met geïntegreerde telefoon van de jongste generatie combineert een gsm en een kwalitatief hoogstaand audiosysteem in één compacte installatie. De belangrijkste functies kunnen vanop het stuurwiel worden bediend. Dankzij de geïntegreerde microfoon en luidsprekers kan de bestuurder veilig telefoneren terwijl beide handen op het stuur blijven. In optie kan de Vectra worden uitgerust met een global positioning system (57.000 frank). Al is het spijtig dat het navigatiescherm onderaan op de middenconsole is gemonteerd. Onpraktisch en onveilig.

De vier- en vijfdeurs Vectra zijn, net zoals de break, vanaf de lente verkrijgbaar in drie uitrustingsniveaus: Comfort, 100 en CDX. Inzake motoruitvoering kan u kiezen uit vier benzinemotoren (100, 115, 136 en 170 pk) en twee uitstekende diesels (82 en 100 pk).

PATRICK OP DE BEECK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content