In het financiële doolhof

© Getty Images

Uit onderzoeken blijkt dat het met de financiële geletterdheid van de Vlamingen pover gesteld is. Wie de uitlatingen op sociale media leest, schrikt vaak. ‘Bankiers zijn allemaal misdadigers’ en ‘geld kan maar beter onder het matras bewaard worden’. Er heerst veel onwetendheid over de werking van banken. In tijden van extreem lage rente zien spaarders door de bomen het bos niet meer. Daar willen Alain Praet en Pascal Paepen verandering in brengen. Hun boek draagt de ondertitel: ‘Het survivalboek voor de financiële jungle’.

In Bang voor de Bank wordt de ‘PaPra-bank’ opgericht. Aan de hand van dat fictieve voorbeeld komt de lezer erachter dat banken nog te vaak, en foutief, als erg homogeen worden afgeschilderd. Alsof financiële instellingen zich enkel bezighouden met het beheren van spaargeld en het verstrekken van leningen. Retailbanking, de financiering van bedrijven, investment banking en vermogensbeheer worden in dit werk uitvoerig besproken.

Wat te denken van een nieuwe speler als NewB, die zich expliciet profileert als coöperatieve ethische organisatie? Praet en Paepen klinken eerder sceptisch: “Ook andere banken beseffen dat spaarders en beleggers steeds meer rekening houden met duurzaamheid.”

De auteurs doen ons beseffen dat de bankensector voor grote uitdagingen staat. Niet alleen is er de strengere regelgeving en de lage rente, die drukt op de rendabiliteit, maar ook de technologische ontwikkelingen beïnvloeden de sector. Innovatie gebeurt op een ongeziene schaal en met een ongeëvenaarde snelheid. Het is goed denkbaar dat techreuzen als Google en Facebook binnen afzienbare tijd tal van bankactiviteiten aanbieden aan de consument-spaarder. Wat is nog het nut van een bank, wanneer alternatieven als crowdfunding bestaan?

De sterkte van Bang voor de Bank ligt in het feit dat Praet en Paepen, als docenten ‘bank en beurs’ verbonden aan de KU Leuven – campus Brussel, op een erg toegankelijke manier duiden op welke wijze financiële instellingen onze levens beïnvloeden. Van schaduwbankieren, het conflict tussen rendement en risico, tot de praktische gang van zaken bij beursintroducties. Bang voor de Bank is overzichtelijk en erg veelzijdig. Een aanrader voor iedereen die met vragen zit, die hij of zij nooit aan een bankier durfde stellen.

Alain Praet en Pascal Paepen, Bang voor de bank, Owl Press - Borgerhoff en Lamberigts, 287 blz., 29,95 euro
Alain Praet en Pascal Paepen, Bang voor de bank, Owl Press – Borgerhoff en Lamberigts, 287 blz., 29,95 euro

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content