IN DE ROOS

Daniël Ost startte onlangs met een reeks lessen in bloembinden : een toegifte aan zijn talrijke fans.

In het smalle atelier achter zijn jungle-achtig aandoende winkel heerst er een drukte van jewelste. Er worden bestellingen gemaakt en lessen gegeven, en het Engels is er al even prominent aanwezig als het Nederlands en Frans. Zelfs Japanners zakken af naar Sint-Niklaas om het geheim van Daniël Ost te ontsluieren. De bloemenbinder zelf is druk bezig met de voorbereiding van een huwelijk in Taiwan : hij moet er 12.000 witte rozen tot een artistiek geheel zien te verwerken.

De bloemenarchitect heeft enkele maanden geleden zijn winkel uitgebreid met een school voor bloemensierkunst. Hiermee wil hij tegemoetkomen aan de grote vraag die van zijn fans uitging. “Een nieuw initiatief is het echter niet,” aldus Ost. “Veel bloemisten organiseren al lessen in bloemschikken. De mijne onderscheiden zich wellicht door mijn eigen stijl.”

De nadruk ligt vooral op het aankweken van de technische vaardigheden bij beginners en het stimuleren van de eigen creativiteit bij gevorderden. De lessen worden in de twee landstalen gegeven. Alle materiaal is ter plaatse en aan het eind van de sessie krijgen de leerlingen hun zelfgemaakt bloemstuk mee. De marktwaarde daarvan evenaart ten minste het bedrag van de inschrijvingskosten (2450 frank). De geïnteresseerden er worden maximaal 16 personen toegelaten kunnen kiezen uit een aantal pakketten, die over vijf weken lopen. Het lesgeven gebeurt door een drietal assistenten onder de supervisie van Daniël Ost.

Ost begon na zijn meester-opleiding in het Nederlandse Vucht in 1983 als zelfstandige. In professionele middens werd hij bestempeld als revolutionair en kreeg algauw erkenning. Hij won onder meer de Kamp van België en de Gouden Orchidee in Hannover. Maar de commerciële doorbraak kwam er pas nadat hij in 1985 zilver kreeg op de wereldbeker in Detroit en met de deelname aan exposities in de Antwerpse zoo. Een aantal weken per jaar trekt Ost naar Taiwan, Japan, Hongkong en Thailand. In Hongkong en Bangkok worden trouwens onderhandelingen gevoerd om er winkels op te starten.

Zo geniaal Ost is in het bloembinden, zo ongeïnteresseerd is hij als het op zaken aankomt. Het administratiekantoor Umlaut in Gent regelt dan ook alle financiële kwesties. De bloemenschool maakt deel uit van de BVBA Floréal waarbinnen ook de winkel en de professionele vereniging Aluvium floreren.

Omdat er voor de school veel werd geïnvesteerd in materiaal, verbouwingen en ontvangst van de mensen, wordt er voor het eerste jaar slechts een winst van 15 % verwacht op een omzet van 5 miljoen frank.

DANIEL OST De bloemenarchitect heeft nu ook zijn eigen school.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content