In de kleedkamer van de voetbalzender van Belgacom

Keek u gisteren hoe Anderlecht het deed in de Champions League, maar wilde u tegelijk Manchester City tegen Dortmund volgen? Dat kon, want in de poulefases laat Belgacom TV elke speeldag acht wedstrijden rechtstreeks en simultaan op de kijker los op zijn betaalzender 11+. Hoe gaat dat in zijn werk?

De grote middelen

De absolute topmatch wordt aangeboden in hoge definitie (HD). Twee ploegen van vier journalisten (twee Nederlandstalige en twee Franstalige) brengen verslag uit vanuit de stadions met de topaffiches; de andere matchen worden vanuit de studio in Brussel becommentarieerd. De hele ploeg bestaat uit 22 mensen voor de regie en nog eens 12 in de studio. Voor één avondje Champions League brengt Belgacom alles samen meer dan 100 medewerkers op de been.

Woestijnvis aan het commando

Belgacom TV snoepte in april de uitzendrechten voor de Champions League af van BeTV. Vanaf dan was het bij de telecomoperator alle hens aan dek om een ploeg samen te stellen en studio’s in te richten. Omdat Belgacom niet zelf over alle competenties beschikt, deed de groep een beroep op het productiehuis Woestijnvis, waarmee het al samenwerkte voor het Belgische voetbalkam-pioenschap. Ongeveer 40 mensen van Woestijnvis werken mee aan de uitzending.

Rechten tot en met 2015

In juni 2011 haalden Telenet en Voo (BeTV) het gros van het Belgische eersteklassevoetbal binnen voor 55 miljoen euro, terwijl Belgacom daarvoor die rechten bezat. Een jaar later nam Belgacom revanche door voor een niet nader genoemd bedrag de rechten te kopen op alle wedstrijden van de Champions League tot 2015.

Niet-exclusief

Het is onmogelijk te zeggen hoeveel kijkers 11+ op de openingsavond van de Cham-pions League wist te lokken; Belgacom zwijgt in alle talen over het aantal abonnees van zijn nieuwe voetbalkanaal. Bovendien heeft Belgacom de rechten op de Champions League niet exclusief. Om zijn inkomsten op te drijven, organiseerde de Europese voetbalbond UEFA een tweede biedronde. Die werd gewonnen door RTL. Daardoor kan Club RTL de wedstrijden van de Champions League en de Europa League ongecodeerd uitzenden. Belgacom sloot ondertussen een commerciële deal met RTL. Aan Vlaamse kant zendt 2Be één wedstrijd per speeldag uit.

Multilive: een krachttoer

Naast de acht wedstrijden die Belgacom rechtstreeks uitzendt, pakt de betaalzender 11+ ook uit met een zogeheten multilive. De voetbalfan die niets wil missen, kan alle matchen volgen zonder constant te moeten zappen: de regisseur switcht namelijk van het ene stadion naar het andere om zoveel mogelijk ‘hete standjes voor doel’ en uiteraard ook doelpunten mee te pikken. Een krachttoer, zowel voor het regieteam als voor de presentatoren.

GILLES QUOISTIAUX

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content