IN ANDERMANS BOEKEN

Geac uit Grimbergen is Belgisch marktleider in de automatisering van bibliotheken.

De koek is bijna verdeeld, en toch blikt de nv Geac hoopvol de toekomst tegemoet. Het bedrijf uit Grimbergen neemt 66 % van de automatisering van de bibliotheken voor zijn rekening en is daarmee uiteraard marktleider. “Actieve commerciële werving is voor ons niet noodzakelijk. De vraag volstaat om aan onze behoeften te voldoen,” zegt verkoopmanager Filip Trenson. Tweehonderd openbare bibliotheken in België zijn door Geac geautomatiseerd ; zowat 10 % werkt nog met steekkaarten. “We doen gewoon door via marktverschuiving,” is Filip Trenson overtuigd. “De niet-openbare bibliotheken in bijvoorbeeld ministeries, hogescholen en documentatiecentra vormen nog een grote markt.”

Geac beheert het Vubis-systeem. Het werd ontwikkeld samen met de Vrije Universiteit Brussel en de Technische Universiteit Eindhoven. Vubis blijft eigendom van beide universiteiten, Geac is exclusief ontwikkelaar en verdeler. Het bedrijf betaalt royalty’s aan de universiteiten, maar die verminderen procentueel in de tijd. Vubis wordt gebruikt in België, Frankrijk, Nederland en Roemenië. “Het doel is bibliografische gegevens geautomatiseerd en zo eenvoudig mogelijk aan te bieden. We automatiseren fundamentele behoeften, zoals het ter beschikking stellen van de catalogus, de bestel- en de uitleenadministratie.” Vubis heeft vandaag 1200 programma’s. Alle bibliotheken die Vubis gebruiken, krijgen de nieuwe programma’s. Die zijn inbegrepen in de prijs van het onderhoudscontract. “Het onderhoud kost jaarlijks een vijfde van de eenmalige aankoopprijs. Wij zijn vrij duur, want kwalitatief en degelijk. Dat moet, want we werken voor een academisch wetenschappelijke wereld. De minimuminvestering per bibliotheek bedraagt 700.000 frank. De gemiddelde investering schommelt tussen 1 en 3 miljoen frank.”

De nv Geac boekte op die manier in het voorbije boekjaar (oktober 1994 tot april 1996) 60 miljoen frank omzet. Tien werknemers bemannen het kantoor in Grimbergen. Geac is een 100 %-dochter van een Canadese moederfirma. Die biedt elders in de wereld, naast software voor bibliotheken, ook pakketten aan voor de bouwwereld, voeding en financiën. In 1994 kwam Geac op de Belgische markt via de overname van de nv Odis, die tot dan Vubis ontwikkelde. Filip Trenson vreest vandaag geen buitenlandse concurrentie meer. “Meespelen op de Belgische markt is heel moeilijk. De bibliotheken stellen heel specifieke eisen, en dat brengt hoge programmeerkosten mee.”

FILIP TRENSON (GEAC) Tweehonderd openbare bibliotheken in België zijn al door Geac geautomatiseerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content