Il Fiore

Puur Italiaans bij Dino Bagnato en Diana Pami.

Chef-kok en eigenaar Dino Bagnato werd in het Italiaanse Puglia geboren, kwam met zijn ouders naar Maasmechelen, kreeg een horecaopleiding en was de voorbije veertien jaar chef-kok in het bekende Italiaanse restaurant Mediterraneo in Maastricht. Zijn vrouw Diana Pami komt uit Sardinië en werkte zeven jaar lang in de eetzaal van Mediterraneo. De twee kwamen terug naar Maasmechelen om met een eigen zaak te beginnen, iets waarvan zij al lang droomden. De reputatie van Mediterraneo zorgde voor een vliegende start. Vooral gefortuneerde levensgenieters van Belgische, Nederlandse en Italiaanse origine komen bij Dino en Diana over de vloer.

Il Fiore ligt aan de rand van Maasmechelen, dicht bij de afrit van de snelweg en op drie kilometer van de outlet store The Village. Het Italiaanse restaurant is ondergebracht in een modern gebouw. Binnen wacht een open ruimte, aangenaam modern ingericht met behulp van arduin en strak pleisterwerk. Er klinkt loungemuziek en de stoelen en banken zijn bekleed met zwart leder. Tussen de tafels lopen druk Italiaans sprekende obers in zwarte kleding. Ook in de keuken is de dresscode zwart.

Il Fiore heeft een beknopte spijskaart met seizoensgebonden bereidingen. Dino Bagnato haalt veel producten uit Zuid-Italië, zoals tuinbonen, wilde artisjokken, wilde rapen en truffel. Hij brengt die smakelijke, zuiderse ingrediënten zo puur mogelijk op het bord, bij voorkeur met weinig saus en geen room. Het visitekaartje is het aantrekkelijk geprijsde ‘menu Il Fiore’, dat in viergangenversie 43 euro kost en in vijfgangenuitvoering 54 euro. Neem je daar het wijnarrangement bij, dan betaal je 23 of 28 euro bij de prijs van het eten.

De wijnkaart is zuiver Italiaans. Op aanraden van de ober ging de kurk van een Terra Rare Carignano del Sulcis 2000, een sappige, zonnige karakterwijn waarmee wij maatjes werden (28 euro). Er kwamen drie soorten brood en als hapje vooraf was er roulade van omelet, gebraden ham en truffel.

We kozen twee verschillende voorgerechten: octopus van de grill met een sausje van zee-egel en gesmolten kerstomaten (14 euro) en soufflé van artisjok met mozzarella van buffel en een crème van ansjovis (15 euro). Als tussengerecht waren er twee pastabereidingen: met spinazie en ricotta gevulde ravioli met salie- en botersaus (16 euro) en al dente gegaard deegoortje met een mengeling van wilde bladrapen en verse worst (15 euro). Als visgerecht kwam ‘delizie del mare alla griglia con statice, ostricche e aromi misti’, wat stond voor mooi gegaarde halve kreeft, blauwvintonijn en zeebaars van de grill, opgediend met een oester, gestoofde zuiderse groenten en kruidenolie (35 euro). Deze puur smakende Italiaanse maaltijd werd afgesloten met zoete deegoortjes met banketbakkersroom, ijs van amandelen en chocoladesaus (8 euro) en mascarponeschuim met koffie en amaretto, gesuikerde koek en vanille-ijs (7 euro).

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content