Ikea gebruikt Belgische lichtstandaard wereldwijd

Roel Van Espen medewerker Trends

Het Limburgse ingenieursbureau Encon tekende een verlichtingsplan uit voor Ikea Genk. Dat plan is nu uitgegroeid tot een internationale lichtstandaard voor alle magazijnen van het Zweedse concern.

Het meubelconcern Ikea heeft vestigingen in bijna veertig landen. De meer dan driehonderd filialen zijn verspreid over zowat de hele wereld. Alle vestigingen in België en Nederland worden bevoorraad door de distributiecentra in Genk en Oosterhout. Enkele jaren geleden werd het ingenieursbureau Encon ingeschakeld om het energieverbruik in de Genkse site – goed voor een oppervlakte van 90.000 vierkante meter – onder de loep te nemen. “We hebben er een algemene audit uitgevoerd”, zegt Robin Bruninx, general manager van Encon. “Daaruit kwamen al snel enkele pijnpunten aan het licht in de verlichting, verwarming en algemeen energieverbruik.”

Encon werd gevraagd om concrete oplossingen. De invoering werd verspreid over verschillende projecten. “In een eerste fase zorgden we voor een doorgedreven lichtsturing in het hele magazijn”, zegt Bruninx. “Dat gebeurde onder meer via de installatie van bewegingssensoren die de lichten tussen de rekken aansturen. De investering voor de diverse verlichtingsprojecten bedroeg ongeveer 37.000 euro. Maar dankzij deze ingrepen kan Ikea jaarlijks 34.000 euro besparen op de energiefactuur. Na een dik jaar was de investering dus al terugverdiend.”

Vervolgens werden nog enkele andere projecten uitgevoerd. Die moesten de verwarming en de regeling van motoren optimaliseren. Alle ingrepen samen zorgden ervoor dat er vandaag 62.000 euro per jaar aan energie bespaard kan worden. Dat komt overeen met 10 procent van energiefactuur van Ikea Genk. Door de positieve ervaringen mocht Encon ook aan de slag in het Nederlandse Oosterhout. Daar werd de verlichting op een gelijkaardige manier aangepakt. De investering bedroeg 105.000 euro en levert nu een besparing van 26.000 euro per jaar op.

Naar Belgisch voorbeeld

“Het verlichtingsplan bleek ook in Oosterhout vruchten af te werpen”, zegt Bruninx. “Daardoor wordt het nu toegepast in alle logistieke Ikea-werkhallen over de hele wereld. Al deze magazijnen werken volgens een internationale lichtstandaard die wij ontwikkeld hebben.”

Encon zag het levenslicht in 2003. In acht jaar is het bedrijf uitgegroeid tot een adviesbureau met meer dan twintig gespecialiseerde ingenieurs. Naast het hoofdkantoor in Genk heeft Encon filialen in Luik, Gent en Parijs. Om de internationale klanten nog beter te kunnen bedienen, worden ook de mogelijkheden van een vestiging in het Verenigd Koninkrijk onderzocht. “Eerlijk is eerlijk: er zijn wel meerdere studiebureaus die zich specialiseren in energiebesparing”, zegt Bruninx. “We proberen ons te onderscheiden door een totaaloplossing aan te bieden. We voeren dus niet alleen audits uit, maar zetten ze ook om in de praktijk. We zoeken steeds naar praktische oplossingen die effectief energie besparen en zichzelf snel terugbetalen.”

ROEL VAN ESPEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content