‘Ik verloochen mezelf niet’

© K. DUERINCKX

Marco Croon, de topman van het keuringsbedrijf Vinçotte, houdt van golf, paardrijden en koken. Volgens de ingenieur kunnen Belgische bedrijven het verschil maken door in te zetten op snelheid.

Wat is het beste boek dat u las?

“Behalve zakelijke lectuur lees ik als ontspanning graag Vlaamse thrillers. De autobiografische Gangreen-cyclus van Jef Geeraerts over het koloniale verleden van Congo vind ik echt top. Ik heb die boeken als jonge twintiger gelezen en ze zijn mij altijd bijgebleven. Ik heb de auteur later een paar keer ontmoet. Het is heel bijzonder wat die man heeft geschreven.”

Wat was uw beste zet?

“Ik heb als manager voor verschillende ondernemingen gewerkt. Een paar keer heb ik er zelf een streep onder getrokken, omdat ik niet meer in het bedrijf geloofde. Dat is op dat moment niet de gemakkelijkste zet, maar achteraf bekeken was het wel de juiste keuze. Dat heeft veel te maken met authenticiteit. Ik wil me recht in de spiegel kunnen aankijken. Als je voelt dat het niet meer gaat, stop je er beter mee. Ik verloochen mezelf niet.”

Wat doet u in uw vrije tijd?

“Ik klus in huis en in de tuin. Ik golf, kook, rijd paard. Ik woon aan de kust. Ik kan genieten van een wandeling met een groep ruiters door de polders en langs het strand. Een paard is een van de gevoeligste dieren die er zijn. Het voelt je perfect aan. Als je gespannen op een paard gaat zitten, wordt het geen prettige rit.”

Wat is de fout waaruit u het meeste hebt geleerd?

“Ik was betrokken bij enkele diepgaande transformaties in bedrijven. Ik dacht dat je vooral de mensen op de werkvloer moest meekrijgen om dingen te veranderen. Dat was naïef. Een grondige transformatie start met snelle veranderingen aan de top, dan komt er positieve energie vrij en daarmee kun je aan de slag aan de basis. De oorzaak van veel problemen op de werkvloer liggen meestal hogerop in de organisatie. Daar moet je snel ingrijpen.”

Wat was uw beste beslissing ooit?

“Mijn leidende principe in zakelijke beslissingen is snelheid van handelen. Ik heb vooral in België gewerkt, een kleine markt. In een globaliserende wereld is een Belgische bedrijf door zijn omvang nooit in het voordeel. Er zijn altijd grotere concurrenten. Maar je kunt die verslaan door sneller te zijn. Ik heb snelheid altijd als een wapen proberen uit te spelen in de concurrentiestrijd.”

Marco Croon (54) is de CEO van Vinçotte, het grootste inspectiebedrijf van het land.

'Ik verloochen mezelf niet'
© GET

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content