“Ik noem Pepper mijn therapiehond”

© Jonas Lampens

“Elke dag tien kilometer wandelen, en dat drie maanden lang. Dat stond me te wachten om te revalideren na een zware rugoperatie. Helemaal alleen zag ik mezelf dat niet doen, dus vond ik de tijd rijp om een hond in ons gezin op te nemen. Mijn therapiehond, zo noem ik Pepper nu. Ondertussen gaan we al enkele weken lang elke dag een paar uur samen op pad. Pepper is een labradoodle, een kruising tussen een labrador en een poedel. Dat ras is even kindvriendelijk als een labrador, maar is iets eigenwijzer, pittiger en koppiger. Ja, dat past wel bij mijn karakter. Mensen die zeggen dat een hond altijd op het baasje lijkt, hebben gelijk.

“Je zou zo’n hond daarom een extra kind kunnen noemen. Net zoals een kind voelt Pepper heel goed aan wanneer ik het te druk heb of me gestrest voel. En net zoals een kind is het opvoeden van een hond behoorlijk intensief, maar leer je er zelf ook heel veel uit. Bijvoorbeeld over hoe je het beste kunt communiceren. Naar een hond kijken en luisteren om te begrijpen wat die bedoelt, blijft bijvoorbeeld een intellectuele uitdaging.

“Zorgen dat de hond jou begrijpt, is dat ook. Je moet daarom leren heel zuiver en correct te zeggen wat je verwacht. Doe je dat niet, dan lees je dat meteen af aan het gedrag van het dier. Dan houdt een hond zijn hoofd schuin en blaft hij eens om aan te geven dat hij er echt niets van begrepen heeft. Deden mensen dat ook maar, dat zou het leven zo veel eenvoudiger maken (lacht).”

Gemengde boodschappen

“Door met Pepper te werken, merk ik hoe vaak en gemakkelijk we gemengde boodschappen geven. Terwijl je in het bedrijfsleven ook heel duidelijk moet stellen wat je van anderen verwacht. Kent iedereen zijn plaats, begrijpt iedereen zijn taken, kent iedereen de regels? Daar mag geen verwarring over zijn. En respecteert iedereen elkaar? Ook dat is belangrijk. Als je een hond respecteert, kun je er gemakkelijk mee werken. Het zou heel prettig zijn als dat in het professionele leven ook even simpel was.

“Al is dat wel gedeeltelijk het geval. Een hond geeft je terug wat jij hem geeft. Dat is bij leiding geven aan mensen niet anders. Je moet je wel boven hen zetten, maar hun respect dwing je af. Dat doe je niet door tegen hen te roepen. Anders gaan ze op jou reageren uit angst. Dan kun je niet goed samenwerken. Dat is in een relatie met een hond ook zo. Het trainen van een hond doet je dus echt nadenken over hoe je soms met andere mensen omgaat.”

Honden vechten

“Het is daarom niet slecht eens vanuit de dierenwereld naar een bedrijfsstructuur te kijken. Die lijkt wel op de roedel waarin honden van nature in leven. Of het nu in zo’n roedel of in een bedrijf is, iedereen moet zijn eigen plekje verwerven en zich daar comfortabel bij voelen. Zit iemand niet op zijn plaats, wil iemand bijvoorbeeld een trapje hoger? Dan gaan honden vechten. Ook bij mensen krijg je dan uitbarstingen. Ze kiezen voor een conflict, of krijgen te kampen met een burn-out.

“Zelf heb ik absoluut lange wandelingen nodig om geen extra prikkels te krijgen. Pas dan komt mijn hoofd tot rust en krijg ik plots honderd nieuwe ideeën. Als ik nu samen met Pepper vertrek voor een wandeling, zie ik twee uur later alles opnieuw helder. Ik hoop de wandelingen daarom vol te houden, ook na mijn revalidatieperiode. Ze zijn echt een moment van meditatie.”

SJOUKJE SMEDTS, FOTOGRAFIE JONAS LAMPENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content