“Ik brouwde al bier in de kookpotten van mijn moeder”

“Mijn passie voor bier is begonnen in het vierde middelbaar. Door mijn leraar aardrijkskunde, die een groot bierliefhebber was. En mijn leraar biologie, die bier brouwde en dat in de klas demonstreerde, als onderdeel van de les. Als student leerde ik eerst de verschillende soorten pils kennen, maar dat is snel veranderd. Nu ben ik alleen nog geïnteresseerd in speciaalbieren: daar ligt de passie van elke bierliefhebber. Dat is ook het segment dat de biermarkt doet groeien.

“Van opleiding ben ik handelsingenieur en ik ben altijd geïnteresseerd geweest in chemie. Het moest er dus van komen dat ik mijn eigen bier wilde brouwen. Eerst probeer je dan bieren na te maken die je graag drinkt. Stilaan durfde ik eigen creaties te maken. Dat deed ik al toen ik nog bij mijn ouders woonde, in de kookpotten van mijn moeder. Ik ben stilaan beter materiaal beginnen te kopen, tot ik in 2010 in de kelder van mijn huis een echte microbrouwerij heb geïnstalleerd.”

Bittere hop

“Ik reisde voor Delhaize nogal vaak naar de Verenigde Staten. Daar vind je veel materiaal voor microbrouwerijen. Met behulp van internet en boeken heb ik zelf een brouwerij ontworpen en in elkaar geknutseld. Ik brouw ongeveer 300 liter per jaar, verdeeld over verschillende biertypes. Het brouwproces duurt een dag, dan start het gistproces. Ik begin er altijd met plezier aan, het ontspant me. Het leuke aan die hobby is dat je nadien kunt genieten van je eigen product. Soms mislukt een brouwsel, maar dat hoort erbij, en ik leer eruit.

“Ik hou van sterk gehopte bieren. Vandaar dat ik in mijn tuin een kleine hopplantage heb aangelegd, zodat ik mijn eigen hop kan gebruiken. Ook die hopplanten komen uit de Verenigde Staten. Je vindt daar veel aromatische hopsoorten. Je ziet een verschuiving in het smaakpatroon van zoeter en ronder naar het meer uitgesproken bittere van de hop.

“Ik ben een fan van Amerikaanse bieren. Want ook de Verenigde Staten zijn een groot bierland. Veel artisanale brouwerijen zijn daar gestart in een kelder zoals de mijne. Het aanbod van brouwerijmateriaal en bieren is er overweldigend. Duitsland is ook een sterk bierland, maar eerder voor pils. Verrassend genoeg is Italië in volle opkomst. Daar gebeuren veel boeiende experimenten.”

Chocoladetaart

“Het mooiste voor mij is thuiskomen na een vermoeiende dag, en dan een eenvoudige boterham met beleg eten bij een goed glas bier: de stress valt dan zo van mij af. Ik houd ervan bier te combineren met eten. Zelfs voor chocoladetaart heb ik in mijn kelder een bier dat erbij past, net zoals voor pikante Aziatische gerechten. Ik drink ook wijn, maar niet elke dag.

“Ik drink mijn bieren het liefst op keldertemperatuur, in cafés worden bieren vaak veel te koud geschonken. Alleen pils mag uit de koelkast komen, maar dat drink ik bijna niet. Mijn favoriete bieren zijn de Tripel van Westmalle en de Amerikaanse Pale Ale van Sierra Nevada.

“Ik was vroeger bedrijfsrevisor bij PwC en werk nu dertien jaar voor Delhaize. Op zich heeft mijn baan niets te maken met bier, maar de passie voor voedingsproducten is wel een vanzelfsprekend deel van de bedrijfscultuur. En als de aankopers proefsessies voor bier hebben of als er meetings zijn tussen de aankopers en brouwerijen, word ik er geregeld bij gevraagd. Dat ik in een bedrijf zit waar mijn passie wordt geapprecieerd, is voor mij een extra motivatie.”

BRUNO VANSPAUWEN, FOTOGRAFIE JONAS LAMPENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content