‘Ik bouw graag iets op’

Bijna twintig jaar geleden stapte Erwin Van Osta in het nieuwe project voor Hubo. Dat was opmerkelijk, want hij was toen directeur bij concurrent Gamma België, dat in veel betere papieren zat.

“Dat was lastig, want ik heb erg veel aan hen te danken. Bij Gamma was ik de rechterhand van de Belgische topman. Toen die met pensioen ging, kreeg ik als 29-jarige van de Nederlandse moedermaatschappij het vertrouwen om het bedrijf te leiden. Ik heb hen een beetje in de steek gelaten. Maar het Nederlandse management heeft alles zeer correct afgehandeld. Ik heb een mooie afscheidsreceptie gekregen. ”

Toch vreemd dat u op jonge leeftijd zo’n bedrijf verlaat om mee een verlieslatende concurrent te over te nemen.

VAN OSTA. “Dat was met klamme handen. De prijs was niet zo hoog door de slechte resultaten. Ik had al wat spaarcentjes en die heb ik geïnvesteerd. Ik heb de return van mijn investering nooit echt berekend. Van bij het begin ging ik voor de lange termijn.”

“Ik bouw graag iets op. Crisismanagement is niet aan mij besteed. Even bij een bedrijf binnenspringen en de boel saneren, daar zijn anderen veel beter in. We nemen wel veel bedrijven over, maar die integreren we. Gelukkig heeft Hubo nog nooit echt crisismaatregelen moeten nemen en veel mensen ontslaan. Daar zou ik veel moeite mee hebben.”

Heeft u die liefde voor doe-het-zelf en ondernemen van thuis uit meegekregen?

VAN OSTA. “Ik kom niet uit een ondernemersfamilie. Mijn moeder was huisvrouw, mijn vader een arbeider. Hij was wel een heel goede klusser. De handige buurman waar iedereen bij terechtkwam. Dat ben ik niet echt. Ik kan wel eenvoudige dingen zoals een lamp vervangen, maar meer niet. Eigenlijk ben ik er een beetje ingerold. Het zag er ook eerst niet naar uit dat ik in de doe-het-zelf zou terechtkomen. Na mijn studies economie ben ik trainee geworden bij een marketingbedrijf.”

Hebben uw kinderen interesse om in het bedrijf te stappen?

VAN OSTA. “Dat is nog niet aan de orde. Enkele van hen doen al hogere studies. Maar ze moeten het willen doen en dan is er ook de vraag of het bedrijf op een bepaald moment niet te groot zal zijn voor hen.”

Er hangt hier een Magritte in de zaal. Is kunst een van uw passies?

VAN OSTA. “Ik ben er graag mee bezig. We hebben hier ook een Warhol en een Panamerenko. Dat is voor een stuk eigen collectie. Daarnaast tennis ik graag. Maar voor veel andere dingen heb ik geen tijd. De dagen zijn sowieso al druk gevuld.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content