‘Iets teruggeven van wat je gekregen hebt’

Claire Munck © BELGAIMAGE

WIE

Claire Munck (41)

IS

CEO van het businessangelsnetwerk BeAngels

WAS

Na haar studie politieke wetenschappen en internationale betrekkingen in Canada ging Claire Munck aan de slag bij EFAP in Brussel, een opleidingsinstituut voor communicatiemedewerkers. Daarna werkte ze in de lobbysector rond de Europese instellingen. In 2003 werd Munck actief bij EURADA, een Europees netwerk voor de economische ontwikkeling van regio’s. In 2006 stapte ze over naar EBAN, de Europese associatie van businessangels. Het was een springplank naar BeAngels, dat 170 investeerders verzamelt die vooral in Brusselse start-ups investeren. Elke maand worden vier projecten geselecteerd die worden voorgelegd aan de businessangels. Zij investeren tussen 100.000 en 150.000 euro per bedrijf.

WIL

“Twintig jaar geleden waren businessangels mensen van een bepaalde leeftijd die carrière hadden gemaakt en op zeker ogenblik hadden beslist 5 tot 10 procent van hun vermogen in durfkapitaal te investeren”, zegt Munck. “Ze hadden veel tijd om de start-ups te begeleiden. Nu is de gemiddelde leeftijd gedaald tot onder de 50 jaar. Er zitten veel dertigers tussen die hun bedrijf hebben verkocht en willen herinvesteren. Het Angelsaksische model in zekere zin: iets teruggeven van wat je gekregen hebt. 18 procent van onze leden is een vrouw, meer dan in andere businessangelnetwerken.”

“We stappen mee in projecten van studenten, maar we volgen vooral bedrijven die al in een volgende groeifase zitten. Onze fondsen Scale I en Scale II investeren in projecten in een tweede fase opnieuw geld willen ophalen voor hun verdere groei.” Hun gewicht in de portefeuille neemt toe. De helft van de dossiers die in 2020 werden afgehandeld, hadden betrekking op bedrijven die al in een eerste fase door BeAngels werden gefinancierd.

VRIJE TIJD

Reizen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content