Iedereen kan automatiseren

© thomas de boever

De Gentse ondernemer Loic De Buck trok naar de Chinese metropool Shenzhen, de hardwarehoofdstad van de wereld, om er Industruino op te starten.

Industruino maakt automatische controllers voor machinebouwers en specialisten in domotica, maar evengoed voor particulieren die thuis hun kattenluikje willen automatiseren. De bedrijfsnaam verwijst naar Arduino, een opensourceplatform dat toegang geeft tot hard- en software waar iedereen nieuwe producten mee kan maken. “De Arduino-taal is langdrempelig, maar je kunt die niet zomaar toepassen in de industrie”, zegt Loic De Buck. “Wij produceren hardware die programmeerbaar is met Arduino, zodat die wel bruikbaar is in de industrie.”

Tijdens zijn studie productontwikkeling in Antwerpen ging De Buck als Erasmus-student naar Londen. Na zijn eerste werkervaring en het halen van zijn master in Londen vertrok de Gentenaar naar Shenzhen, dat geldt als de hardwarehoofdstad van de wereld. In Londen had hij zijn vrouw leren kennen, met wie hij in 2014 Industruino oprichtte.

“Om een goed product te ontwikkelen, moet je een goede verbinding hebben met je leveranciers. Je moet in de fabriek kunnen rondkijken welke de productiemethodes zijn, welke materialen er worden gebruikt en waar het bedrijf goed in is. Ons kantoor ligt op vijf minuten van onze leveranciers. Het is makkelijk voor een prototype naar hen te stappen en dingen uit te proberen. Je kunt heel efficiënt werken.”

“We managen de flow van de materialen zelf. Wij kopen de componenten en zorgen dat ze aankomen bij de leveranciers. Het is heel belangrijk dat de leveranciers elkaar niet kennen. Anders geef je je product weg”, zegt Loic De Buck. “China gaat niet meer over goedkope producten. De prijzen zijn dezelfde als in Europa. Dat Europa niet kan meespelen in hightech, komt doordat de supplychain voor elektronica in Shenzhen zit geconcentreerd.”

Industruino is gevestigd in Shenzhen en heeft een rechtspersoon in het nabije Hongkong. “We hebben drie mensen in Shenzhen en één persoon in België voor de distributie.”

70 procent

van de klanten van Industruino komt uit Europa, 20 procent uit Amerika en 10 procent uit de rest van de wereld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content