“I need a beer”

In de Amerikaanse Tour voor vrouwen spelen heel wat buitenlanders mee. En die moeten vanaf 2009 een examen Engels doorstaan. De LPGA (Amerikaanse vereniging van professionele golfspeelsters) wil dat alle golfspeelsters Engels kunnen. Dat is nu niet het geval en voor het publiek en de sponsors van de Tour is dat een probleem. Als het niveau van hun Engels te laag is, riskeren ze een schorsing. In dat geval krijgen ze een stoomcursus en mogen ze pas opnieuw beginnen golfen als ze slagen in een examen.

De Amerikaanse Tour voor dames verenigt 121 speelsters van 26 nationaliteiten. Zo komen niet minder dan 45 speelsters uit Zuid-Korea en de maatregel is in de eerste plaats voor hen bedoeld. De Amerikaanse vrouwen spelen al lang geen hoofdrol meer in hun Tour. Na de dominantie van de Zweedse Annika Sörenstam is het nu de Mexicaanse Lorena Ochoa die de plak zwaait. In de top vijf van de Tour staan nu trouwens twee Aziatische meisjes: de Taiwanaise Yani Tseng en de Zuid-Koreaanse Park Inbee. De Koreaanse topspeelster Pak Se-ri vindt het trouwens een goede maatregel. “We zouden allemaal minstens wat Engels moeten kunnen praten. Als we winnen, moeten we immers in staat zijn een paar woorden te zeggen zonder dat er een tolk aan te pas moet komen. Maar toch, als we winnen, zijn we wat opgewonden. En wordt het moeilijk om in het Engels te denken…”

Een van de problemen is dat veel speelsters tijdens de Pro Ams niet kunnen communiceren en dan ook geen meerwaarde zijn voor de gasten van de sponsors. Slechte pr is dat. Het regende de voorbije maanden trouwens klachten. Bij de speelsters zelf groeit nu het besef dat ze tijdens de Pro Ams een betere beurt moeten maken. “Dat is een veel belangrijker aspect van onze job dan kaarten onder de par indienen…”, vindt Hilary Lunke, voorzitster van het spelerscomité van de LPGA. Angela Park, een Koreaans-Amerikaanse jongedame die in Brazilië werd geboren en drie talen spreekt, onderstreept hoe moeilijk het is om zichzelf te zijn in een vreemd land. Seon-Hwa Lee, die in 2008 twee toernooien won, wil het dan weer allemaal relativeren. “We zijn allemaal best in staat om een interviewtje te doen na de wedstrijd. Dat er sponsors verdwijnen, heeft niets te maken met onze kennis van het Engels. Wel met de slabakkende economie.”

“We moeten gewoon wat meer zelfvertrouwen hebben”, zegt Jeong Jang. Misschien zoals Cristie Kerr, die na haar winst in de Michelob Ultra Open schreeuwde ‘ I need a beer‘ toen een camera in zicht kwam. Mocht u het nog niet doorhebben, Michelob is inderdaad een brouwer…

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content