Hup Holland Hup

Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Drie Nederlandse bedrijven maakten gebruik van het momentum op de Europese markten en brachten dit jaar een deel van hun aandelen naar de beurs van Amsterdam.

Refresco Gerber, de grootste frisdrankenproducent van Europa, is dit jaar de derde nieuweling op de beurs van Amsterdam, na de sterkedrankenproducent Bols en de brillenmaker GrandVision. De beurs van Brussel moet het voorlopig stellen met één nieuwe beursnotering, die van de biotechnologiegroep Bone Therapeutics.

Refresco heeft sinds de overname van Sunco in 2007 ook een link met België. In Ninove worden merken als Pepsi, Lipton Ice Tea en River Cola (het huismerk van Aldi) op flessen getrokken. Refresco positioneert zich als “een groeiaandeel, geen dividendaandeel”. Volgens topman Hans Roelofs zit groei in het DNA van de onderneming.

Op het overnamepad

Om te groeien moet Refresco zich op het overnamepad begeven, want de markt voor frisdranken groeit amper. Maar volgens de zakennieuwsbrief NRC Q zal het grootste deel van het geld dat met de beursintroductie wordt opgehaald, worden gebruikt om schulden af te lossen, kapitaal naar de aandeelhouders te laten vloeien en de factuur van de beursintroductie (25 miljoen euro) te betalen.

De beursgang biedt de bestaande aandeelhouders, waaronder een private-equityfonds, de kans om te cashen. Zij hebben ongeveer de helft van hun belang in Refresco verkocht. Die verkoop kan tot 683 miljoen euro opbrengen. Daarnaast werden nog voor 100 miljoen euro nieuwe aandelen gecreëerd.

In mineur

De eerste beursdag van Refresco eindigde in mineur. Het aandeel ging 2,4 procent lager op een stijgende markt. “Ik zie een aantal zwakke punten in het businessmodel van Refresco. Over deze beursintroductie — en vooral over de hoogte van de introductieprijs — heb ik meer twijfels dan bij Bols en GrandVision”, schreef een Nederlandse analist voor de voedingssector in een e-mail aan zijn grote klanten. De analist wijst erop dat Refresco erg afhankelijk is van een beperkt aantal klanten. “De top twee is goed voor bijna een kwart van de omzet van de groep en de top tien voor de helft.” Hij was lang niet de enige analist die twijfels uitte over de hoge waardering.

De beleggers die intekenden op de IPO van Bols hebben vandaag 13 procent winst op hun belegging. Bols beloofde beleggers 50 procent van de nettowinst uit te keren en werkte zich zo in de kijker als dividendaandeel. Wie bij de beursgang aandelen van GrandVision kocht, heeft nu een winst van 6 procent. GrandVision werd afgesplitst door HAL, de holding van de familie Van der Vorm, die steenrijk werd met de verkoop van Holland-Amerika Lijn (HAL) aan Carnival Corporation.

Er zitten in Nederland nog beursintroducties in de pijplijn, zoals die van de staatsbank ABN AMRO en de verlichtingsdivisie van Philips. In België wordt gewerkt aan de beursgang van het infrastructuurfonds Tinc, de biotechnologiegroep Biocartis en de biofarmagroep Mithra. Volgens sommige media zouden ze alle drie nog voor de zomer naar de beurs komen.

Ilse De Witte

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content