Huiselijk en gezellig

‘t Keukentje in Deurle : ongedwongen tafelen in een sympathieke kwaliteitsbistro.

Aan de overkant van een weiland, bij de afslag naar Deinze op de steenweg van Gent naar Kortrijk, ligt ‘t Keukentje. Aan de buitenkant heeft dit intieme eethuisje weinig te vertellen. De aangename eetzaal werd elegant en zonder overdrijving gedecoreerd ; muren, plafond en tafelkleden zijn in gebroken wit. Achteraan bevindt zich de keuken, afgeschermd door een eettoog waarop een imposante vijf jaar oude pata negra-ham in de houding staat om aangesneden te worden. Het haardvuur, de rieten mand vol houtblokken en een rij kookboeken accentueren de huiselijkheid in deze gemoedelijke bistro.

Wij kwamen op een doordeweekse middag en troffen alom zakenlieden. Er werd snel en geanimeerd gegeten ; zodra er een tafel vrijkwam, stonden nieuwe gegadigden klaar. Patron Hugues De Breyne kwam in verzorgde vrijetijdskleding het dagmenu voorstellen. Hij werkte eerder in brasserie Vinois en het Druppelkot, droomde van een eigen zaak en pompte vers bloed in ‘t Keukentje. De bistro werd heringericht en in de keuken kwam Johan Coppilli. Sinds de heropening, anderhalf jaar geleden, loopt de zaak weer als een trein.

‘t Keukentje biedt enkele dagsuggesties en heeft een gevarieerde spijskaart met een tiental hoofdschotels en evenveel voorgerechten. Specialiteiten zijn scampi met beurre blanc (485 fr.), kreeft uit de oven (850 fr.), lamskroon met groentenkrans en gratin Dauphinois (685 fr.) en Vlaamse stoverij op basis van Westmalle met appelmoes (450 fr.). Van de Frans georiënteerde wijnkaart noteerden wij Château Hourbanon, cru bourgeois Médoc ’90 (950 fr.), Grozes-Hermitage La petite ruche, Rhône ’93 (950 fr.) en Petit Chablis Domaine Laroche ’95 (950 fr.).

De bediening was in handen van een houterige jongeman, die zijn witte jasje met epauletten vergeten had en wat onwennig tussen de tafels liep. Wij konden het niet laten en bestelden garnaalkroketten (350 fr.). Op het bord kwamen twee kroketjes met dikke korst en dito vulling met grijze garnalen : correct, maar toch niet het ultieme kroketje uit het kookboek van Wynants.

Het hoofdgerecht was een flink stuk kabeljauw onder gegratineerde korst van broodkruim en kruiden met gestoofde tomaten, quenelles van knolselderpuree en keurig op maat gesneden aardappelen (625 fr.). In het glas kwam de huiswijn, een Italiaanse sauvignon waarvoor niemand zich hoefde te schamen (90 fr.). Als slot van de snelle, verzorgde en prijsvriendelijke maaltijd verscheen Luikse koffie met industrieel ijs en een toef geklopte room (200 fr.).

‘t Keukentje is een prettig eethuisje waar met verse producten wordt gewerkt ; zowel ‘s middags als ‘s avonds geniet het veel belangstelling.

PIETER VAN DOVEREN

Hugues De Breyne en Johan Coppilli Pompten vers bloed in ‘t Keukentje, dat nu weer loopt als een trein.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content