HUGO VANDAMME

VIER MANDATEN, EN NIET MEER.

Hugo Vandamme, gedelegeerd bestuurder van Barco, werd recent benoemd bij Dexia (de alliantie GemeentekredietCrédit Local de France). Wordt Vandamme een cumulard van mandaten ? Met de Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Vlaanderen ( Gimv), hoofdaandeelhouder van Barco, heeft Vandamme klare afspraken. Hij mag naast zijn topfunctie bij Barco nog vier mandaten hebben, voor zover die niet te veel tijd opslorpen. Zo moest hij het voorzitterschap van het Vlaams Economisch Verbond en een topfunctie bij Fabrimetal, na overleg met zijn aandeelhouder, weigeren.

Vandamme, die onlangs ontslag nam als bestuurder bij bouwgroep Van Roey, is nog bestuurslid bij de Generale Maatschappij. “En geloof me, die laatste functie is helemaal niet tijdrovend,” zegt Hugo Vandamme.

Zijn de twee mandaten in de Frans-Belgische combinaties Generale en Dexia wel politiek verenigbaar met de Gimv ? “Ik ben geen lid van de Gimv,” luidt het bij Vandamme. “Als industrieel ben ik geïnteresseerd in de financiële expertise die ik in deze twee bedrijven kan opdoen. Bovendien zijn de Generale-dochters meestal wereldwijd actief, zodat je een mooi zicht krijgt op de globale economie. België heeft niet al te veel grote internationale groepen, zodat men weinig keuze heeft als men zo’n ervaring wil opdoen.”

Vandamme is trouwens niet de eerste Gimv-getrouwe die wordt aangesproken voor een “topfunctie” bij de Generale. Voorzitter Etienne Davignon heeft eerder al aan Gimv-voorzitter Raynier Van Outryve d’Ydewalle gevraagd of hij mandataris bij de holding wilde worden. “Die liet de beker aan zich voorbijgaan,” aldus een kaderlid van de Gimv. “Dat lijkt me een goede keuze.”

Ook kunnen er vragen gesteld worden over mogelijke belangenconflicten tussen de Dexia- en Generale-bestuursmandaten. Cynthia Van Hulle, specialiste corporate governance aan de KU Leuven, is hierover duidelijk : “Als er bijvoorbeeld op de raad van bestuur van de Generale Maatschappij een dossier Generale Bank, concurrent van Dexia, wordt besproken, dan moet Vandamme volgens artikel 60 de vergadering verlaten. Als hij dat ethisch toepast, zie ik geen probleem.”

HUGO VANDAMME (BARCO, GENERALE, DEXIA) Internationale contacten via Frans-Belgische combinaties.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content