HOUD UW COMPUTER PROPER

Door computers, toetsenborden en schermen af en toe schoon te maken, voorkomt u defecten en verlengt u de levensduur van de uitrusting. Er moet wel een aantal voorzorgen genomen worden.

Stof is de grootste vijand van uw computermateriaal. Het kruipt in het toetsenbord en de kieren van de muis (ook van de optische modellen), en hoopt zich massaal op in de ingewanden van de computer. Studies hebben bovendien uitgewezen dat randapparatuur die intensief bepoteld wordt, een indrukwekkend aantal microben en soms zelfs ziektekiemen herbergt. Talgafzettingen van de vingers vermengen zich met het stof en dat doet het elektronische materiaal evenmin veel goed. Om het allemaal niet nóg erger te maken, wordt ten stelligste afgeraden om aan de computer te eten of te drinken.

Last met de ventilator

Een andere algemene bron van zorgen is het stof dat de ventilatie van de computer kan verstoren. Het zet zich neer op de beschermingsroosters en kan ervoor zorgen dat de pc luidruchtig wordt. Twee keer per jaar een grondige schoonmaak is raadzaam. Daarbij dient het omhulsel van de computer gehaald te worden (eerst de stekker uittrekken!) om vervolgens de ventilators en de ventilatorroosters stofvrij te maken met behulp van een kleine stofzuiger die speciaal voor computers ontworpen werd. Dergelijke ‘kits’ zijn in de handel verkrijgbaar vanaf een tiental euro. Dankzij een hele resem accessoires kunnen die toestelletjes zich in alle moeilijk bereikbare hoekjes en kantjes wringen (tussen de toetsen van het klavier, tussen de uitbreidingsslots enzovoort). Als u toch een gewone stofzuiger wilt gebruiken, zorg er dan voor dat de zuigkracht op het minimum afgesteld staat om te vermijden dat onderdelen mee opgezogen worden.

Een ander radicaal middel om hardnekkig stof kwijt te raken, is de befaamde luchtspray (prijs: ongeveer 10 euro), die vooral doeltreffend is om de kleine verluchtingsroosters van laptops te ontstoffen. Nadeel is wel dat de geperste lucht het stof elders naartoe blaast.

Een laatste mogelijkheid bestaat erin een droog en schoon penseel te gebruiken. Dat is erg efficiënt, op voorwaarde dat de gedrukte schakelingen er niet mee ‘schoongeveegd’ worden.

Reinigingskits

Voor het reinigen van de externe delen van de computer en de accessoires zijn producten op basis van ammoniak uit den boze, evenals verstuivers die in het huishouden gebruikt worden, oplosmiddelen (white spirit) en schuurmiddelen, die allemaal veel meer kwaad dan goed doen. Afwassen met water is evenmin aan te raden, want dat kan kortsluiting veroorzaken als het vocht de computer binnendringt.

De gebruiksaanwijzing bevat steevast interessante tips. Over het algemeen zal een zachte, lichtjes vochtige doek voldoende zijn, eventueel met een beetje alcohol om de inktsporen te verwijderen. Ook hiervoor bestaan speciale reinigingskits voor de computer, die te verkrijgen zijn in warenhuisketens of gespecialiseerde computerwinkels. Ze bevatten doorgaans ook een luchtspray. Het vlekkenmiddel moet op een doek verstoven worden, niet op het materiaal, om te vermijden dat het product de toestellen binnendringt.

Het toetsenbord kan aanzienlijk opgefrist worden door de toetsen geduldig een voor een met zeep te reinigen, uiteraard nadat u ze voorzichtig losgemaakt hebt. Nadien worden de laatste stofresten weggewerkt met de lucht-spray. Het is in elk geval doeltreffender dan het toetsenbord omkeren en ermee op het bureau kloppen.

Voor het reinigen van de muis moet u, vaak op heel eenvoudige wijze, de bol uitnemen om vervolgens de ongerechtigheden die zich op de sensorwieltjes bevinden wegnemen met een wattenstaafje of een in alcohol gedrenkt watje. Ook optische muizen moeten gereinigd worden. Hierbij is het wel oppassen geblazen bij laptops, waar de ontmanteling van het mechanisme delicater is.

Boris Jancen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content