Houd die drones in hun kot

Stijn Fockedey

In Antwerpen worden de bewakingscamera’s in de buurt van synagoges tegenwoordig gebruikt om te checken of daar geen illegale samenkomsten plaatsvinden. Die camera’s waren bedoeld om de bevolking te beschermen tegen terreuraanslagen, nu wordt ze er zelf mee in de gaten gehouden. Daarmee wordt nog eens pijnlijk duidelijk dat onze politici nog altijd te weinig oog hebben voor de privacyrisico’s van een te machtig surveillanceapparaat, dat ooit misbruikt zal worden. De klassieker 1984 van George Orwell, met de alomtegenwoordige Big Brother, is een waarschuwing, geen handleiding.

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) wil een proefproject waarin drones “bestuderen hoe bestuurders zich aan bepaalde verkeerspunten gedragen”. Dat voorstel dreigt weer een jammerlijke sprong mogelijk te maken in de aantasting van onze privacy, of “de vrijheid om niet voortdurend gecontroleerd te worden”, zoals komiek Michaël Van Peel dat uitstekend verwoordt.

Het proefproject met drones heeft nobele bedoelingen. Het focust op de verkeerstromen, niet op individueel verkeer bij enkele testlocaties. Toch is het een groot risico. De voorbije jaren hebben bedrijven en overheden de grenzen telkens weer verlegd. Zo zijn de onbemande camera’s langs de weg uitgegroeid tot een cameraschild dat onze verplaatsingen met de auto kan volgen. In Nederland ontstond met die camera’s tien jaar geleden een schandaal. De fiscus gebruikte die data om werknemers te beboeten die een bedrijfsauto gebruikten voor privéverkeer en dat niet aangaven. Daarvoor waren die data absoluut niet ingezameld. We mogen niet gewoon worden dat drones met bewakingscamera’s boven onze hoofden cirkelen. Die maken een nog veel strakkere controle mogelijk.

1984 van George Orwell is een waarschuwing, geen handleiding.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content