Hopen op de verrijzenis

Ploeterende smartphonefabrikanten voeren een verbeten gevecht om de consument. Allemaal willen ze hét ecosysteem vinden dat de strijd met de iPhone en Android kan aangaan.

Als de belaagde Finse gsm-fabrikant Nokia nog een comeback wil maken, dan zullen zijn nieuwe smartphones behoorlijk aantrekkelijk moeten zijn. Het succes van de apparaten zal wellicht zijn lot bepalen. En Nokia is niet de enige fabrikant die in moeilijkheden verkeert. Twee andere voormalige hoogvliegers onder de telefoonproducenten – het Taiwanese HTC en de Canadese producent van de BlackBerry, Research in Motion (RIM) – zitten ook in het sukkelstraatje. Ze hebben in het voorbije jaar allemaal hun marktaandeel en hun aandelenkoers scherp zien dalen.

Gsm’s produceren is altijd al een meedogenloze en snel evoluerende business geweest. De gebruikers en de netwerkoperators die de apparaten distribueren en subsidiëren, keren teleurstellende nieuwe toestellen doorgaans al snel de rug toe. Dat overkwam HTC.

Een fundamenteler gegeven is dat het in de smartphonebusiness tegenwoordig minder gaat om het toestel op zich, maar veeleer om ‘ecosystemen’. En precies in die combinatie van hardware, besturingssysteem en toepassingen hebben Nokia en RIM het pleit verloren. Zij zagen hun ecosystemen opzijgezet door de iPhone van Apple en Android, het besturingssysteem georkestreerd door Google. Die twee platforms wisten de meeste ontwikkelaars, investeerders en gebruikers aan te trekken.

Het tij keren

Om het tij te keren heeft HTC in zekere zin de gemakkelijkste taak. De firma moet vooral terugkeren naar waar ze het best in was: in hoog tempo stijlvolle handsets produceren. Verwacht wordt dat HTC binnenkort uitpakt met drie nieuwe apparaten, die geen gebruik meer maken van Android, maar van Microsofts nieuwe Windows Phone 8.

Ook Nokia gokt op de nieuwe software van Microsoft. De twee firma’s hebben nauw samengewerkt om de geloofsbrieven van Windows Phone 8 als derde leefbare ecosysteem te bevestigen. Ondanks het enorme succes dat Samsung boekte met de verkoop van apparaten die op Android draaien, lanceerde het enkele nieuwe modellen die gebruikmaken van Microsoft Windows 8. Net als HTC lijkt Samsung zich te willen indekken voor het geval Android problemen met patenten zou krijgen, nu Apple een overwinning geboekt heeft voor een Californische rechtbank.

RIM daarentegen probeert vast te houden aan zijn eigen, vierde platform. De BlackBerry 10 zal draaien op BB10, een geheel nieuw besturingssysteem. Dat kan een nadeel zijn, omdat de ontwikkelaars eraan gewoon moeten raken vooraleer ze apps maken. Het is dus mogelijk dat de gebruikers aanvankelijk vinden dat ze te weinig keuze hebben.

Het is niet onmiddellijk duidelijk of er wel ruimte is voor drie gsm-ecosystemen, laat staan vier. Microsoft, met al zijn cash en macht, onderschatten zou een vergissing zijn. Carolina Milanesi van het onderzoeksbureau Gartner vreest dat RIM’s pogingen om vast te houden aan zijn eigen ecosysteem vruchteloos zullen zijn.

Terwijl de gsm-achterblijvers vechten voor hun voortbestaan op lange termijn, kunnen ze misschien hoop putten uit het feit dat Apple zelf een verrijzenis meegemaakt heeft en het daarna zelfs schopte tot de meest waardevolle onderneming in de geschiedenis. Aan de andere kant was zijn wederopstanding gebaseerd op de verovering van compleet nieuwe markten. Misschien moeten Nokia en RIM de strategie van Apple kopiëren en niet zijn telefoons en moeten ze zich opmaken om te surfen op de volgende golf van de digitale revolutie, wat die ook moge zijn.

THE ECONOMIST

Misschien moeten Nokia en RIM de strategie van Apple kopiëren en niet zijn telefoons.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content