Hop met de hop

© GET
Ad Van Poppel medewerker Trends

Hop is trendy in de bierwereld, vooral onder invloed van kleine en middelgrote bier- brouwers en craft brewers in de Verenigde Staten. De streek rond Poperinge, in ons land de hopstreek bij uitstek, merkt dat.

Tijd voor de oogst

Dezer dagen start in ons land de oogst van de hop. In en rond Poperinge wordt naar schatting meer dan 90 procent van de Belgische hop verbouwd. Ook in Vlaams-Brabant is er hopteelt. Joris Tamby, een hopteler in de Westhoek, schat dat er een kleine twintig professionele hoptelers in en rond Poperinge zijn. De goede vochthoudende bodem is er geschikt voor de teelt, maar de activiteit is ook historisch gegroeid. Tijdens de middeleeuwen besloot het nabijgelegen Ieper dat er geen lakenweverijen mochten zijn tot op drie uur wandelafstand rondom de stad. De abt van Sint-Omaars, waar Poperinge onder viel, stuurde twee monniken naar Beieren om er hopplanten te halen en zo werkgelegenheid te creëren.

Hop is hip

Hoppig bier is in. Alken-Maes promoot Cristal-pils als een hoppige pils. Brouwerij Palm heeft sinds 2011 een hoptuin met 800 planten. Brouwerij Moortgat brouwt sinds 2007 jaarlijks Duvel Tripel Hop. Vooral kleine en middelgrote artisanale brouwers gebruiken allerhande hopsoorten. Als hop in het begin van het kookproces wordt toegevoegd, levert dat de typisch bittere smaak op. Komt de hop er pas bij als het koken bijna achter de rug is, dan zorgt de hop voor extra aroma. Bovendien is het ingrediënt goed voor de bewaring en zorgt het voor stabieler schuim.

Tweehonderd rassen

Er zijn ruim 200 rassen hop en elk jaar komen er tien bij. Vooral Amerikaanse craft brewers experimenteren met hop en maken er bieren met expliciete aroma’s mee. Klassieke brouwers zijn heel traditioneel in hun recepten, want anders verandert de smaak van het bier.

Rendabele prijzen

De verbouwing van hop neemt in ons land weer toe. De hoptelers slagen er volgens Tamby in langlopende contracten met afnemers te sluiten. “Verkoopcontracten voor drie tot vijf jaar met goede, rendabele prijzen zijn normaal. We moeten ook kunnen investeren. Het duurt twee tot drie jaar eer er van een nieuwe hopplant opbrengst is.” De teelt is nog vrij arbeidsintensief. Plukken gebeurt machinaal, maar het monteren van de stellingen voor de klimplanten en het aanlijnen gebeurt met de hand.

Belgische hop

De helft van de Belgische hop blijft in eigen land en gaat rechtstreeks naar Belgische brouwers, vooral naar middelgrote familiale brouwerijen. De andere helft gaat naar groothandels in het buitenland. De kleinere brouwers hechten meer en meer belang aan Belgische hop. Om dat te stimuleren ontwikkelde de vzw Hop in 2011 samen met enkele partners het kwaliteitslogo ‘Belgische hop – Belgian hops’ voor speciaalbieren waarvan minstens de helft van de hop uit eigen land komt.

Twee jaar bewaren

Een keer per jaar wordt de hop geoogst. Hop is een soort kruid, waardoor het goed te bewaren is. De hop wordt na de oogst gesorteerd en gaat dan in een drooginstallatie. De gedroogde bloemen worden vervolgens geperst tot balen van 50 tot 60 kilo. Die worden voort verwerkt in pakken van 5 kilo. In een koelkast kunnen ze tot twee jaar bewaard blijven.

Ad van Poppel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content