Hooligans

Meer en meer golfspelers worden in Amerika het slachtoffer van agressie. Hoe veilig is het er nog spelen?

Misschien herinnert u zich nog de commotie rond Colin Montgomerie tijdens de jongste US Open. De Schot raakte er letterlijk en figuurlijk van slag door.

Golfspelen in Amerika is voor Europeanen, voor wie het ongewoon is dat er wordt geroepen op het terrein, sowieso een beetje enerverend. Amerikanen maken over het algemeen meer noise dan Europeanen, en dat is ook te merken op de banen. Misschien moeten de Europese spelers zich al beginnen voorbereiden, want de volgende Ryder Cup in september 1999 vindt plaats aan de andere kant van de Atlantische Oceaan.

Hopelijk voor onze spelers komt er geen herhaling van het “avontuur” dat Tiger Woods meemaakte tijdens de Phoenix Open. Woods eindigde daar derde, op drie slagen van Rocco Mediate. tijdens de derde tour werd hij herhaaldelijk uitgescholden door een toeschouwer. Toen die uiteindelijk door de politie werd opgepakt, bleek dat de man stomdronken was en… een revolver op zak had.

Woods diende uiteindelijk geen klacht in en aanvaarde zijn nederlaag. Maar het incident gaf wel aan dat de veiligheidsdiensten tekortschoten. Iedereen dacht meteen terug aan het incident enkele jaren geleden met tennisster Monica Seles, die tijdens een tornooi in Hamburg een mes in de rug kreeg.

In de Verenigde Staten hebben al verschillende golfers die nog maar een zucht van de overwinning waren verwijderd, telefonische bedreigingen gekregen. Toch is het al een hele tijd geleden – sinds 1969 om precies te zijn – dat er echt sprake was van agressie: de Zuid-Afrikaanse speler Gary Player verloor toen de USPGA nadat hij de inhoud van een beker in zijn gezicht kreeg en er een heleboel anti-apartheidsbeledigingen naar zijn hoofd werden geslingerd.

De organisatoren van de Amerikaanse tornooien hebben intussen besloten om voortaan veiligheidsagenten in burger in te zetten, in de hoop dit soort incidenten te kunnen voorkomen. Woods heeft te kennen gegeven dat hij pas weer aan de Phoenix Open wil deelnemen als de veiligheidsdiensten daar beter zijn georganiseerd. Bernard Langer wil alvast de installatie van metaaldetectors bij de toegangspoorten verplicht maken. Tijdens de British Open vorige zomer zette de politie nog speurhonden in die getraind waren in het opsporen van bommen; dat was een paar dagen nadat er drie kinderen waren gedood in Noord-Ierland.

JOHN BAETE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content