‘Hoogste rente bij Franse, Italiaanse en Baltische banken’

Vanaf 1 februari krijgen Fransen 3 procent rente op hun gereglementeerde spaarrekening. Kunnen Belgische spaarders een spaarboekje in een ander land openen?

1 Waar vinden spaarders de hoogste rente op hun geld?

“Vooral in Frankrijk, Italië en de Baltische staten bieden banken erg aantrekkelijke rentevoeten voor onmiddellijk opvraagbaar geld op spaarrekeningen of termijnrekeningen”, zegt Paul Wolter, woordvoerder van Raisin, het fintechplatform dat zijn klanten toegang biedt tot hogere spaarrentes in andere landen. “Volgens de recentste data van de Europese Centrale Bank leveren termijnrekeningen met een looptijd van een jaar het meest op in Frankrijk (1,83%) en Italië (1,78%). België zit met een gemiddeld rente van 1,5 procent op een jaar boven het gemiddelde van de eurozone, net als Duitsland (1,34%).”

2 Hoe zit het met de plannen van Raisin om naar België te komen?

“Op dit moment zijn er geen plannen om een Belgisch platform op te richten. Ons aanbod is helaas niet beschikbaar voor inwoners van België.” Op de website van Raisin staat dat inwoners van elk land van de eurozone, de Europese Economische Ruimte, “met uitzondering van België”, en zelfs inwoners van Zwitserland er een rekening kunnen openen.

3 Kunnen Belgen zelf een spaarrekening in het buitenland openen?

“Veel banken aanvaarden enkel inwoners van hun land, omdat er complicaties komen kijken bij het aanvaardingsproces van niet-inwoners. Als banken niet-inwoners als klant aanvaarden, moeten die door een hele procedure. Ze moeten de taal ook machtig zijn en rekening houden met mogelijke verschillen in gebruiken. Om complicaties aan beide zijden te vermijden, is Raisin in 2012 opgericht. Het wil het gevoel van een eengemaakte markt voor spaarders creëren met vrij verkeer voor spaargeld in de Europese Unie en alle voordelen voor de betrokken partijen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content