Hoofd in de toekomst, voeten in het verleden

David Desmet Farmaceutisch communicatie- en PR-adviseur

Patriek Zanas werd aangesteld als country general manager van Unisys voor de Belux. Hij breidt zijn territorium ook uit over Europa als – even ademhalen – managing principal global industries Continental Europe commercial.

Een Amerikaans staatsburger, geboren in België en gehuwd met een Amerikaanse van Indiase afkomst. Over multiculturaliteit hoef je Patriek Zanas niets meer te leren. Over IT-consulting al evenmin, want daarin heeft de 43-jarige directeur van Unisys Belux zijn sporen verdiend. Voor ArthurAndersen startte hij – in de pre- Enron-periode – drie keer een operational IT-consultingdivisie op.

Tot zijn negentiende verjaardag woonde Patriek Zanas in België. Na zijn universitaire studies bleef hij hangen in de Verenigde Staten. In 1991 ging hij aan de slag bij de business consulting practice van Andersen in Los Angeles, waar hij een eerste keer een IT-consultingdivisie uit de grond mocht stampen. Hij deed dat zo goed dat hij het in 1994 mocht overdoen, maar dan in Boston.

Zanas was nauwelijks een paar maanden aan de slag of Andersen ontdekte dat hij ook vloeiend Frans en Nederlands sprak. Dus kreeg hij in 1995 de opdracht om ook in Brussel een afdeling op te starten. Als business consultant Benelux practice leader, een functie die hij sinds juli 2002 uitoefende, had Zanas de leiding over een groep van vijfhonderd consultants. Maar hij was uitgekeken op het team van Andersen en Deloitte & Touche. De keuze voor het IT-diensten- en -oplossingenbedrijf Unisys was snel gemaakt. “Met mijn ervaring hoop ik de dienstenportfolio van Unisys te kunnen uitbreiden op het vlak van businessconsultancy,” zegt Patriek Zanas. Parallel moet hij een EU-structuur opzetten die de diverse business units van Unisys naadloos op elkaar laat aansluiten.

Zijn verblijf in België, dat langer uitvalt dan gepland, bevalt hem prima. “Al weet ik soms niet waar ik precies thuishoor. Bovendien is de integratie niet zo makkelijk. Zodra je een relatie hebt opgebouwd, is die wel veel oprechter,” aldus Zanas. Als hobby verzamelt hij oude fonografen, die hij van zijn reizen meebrengt. “Voor mijn beroep leef ik in de toekomst, maar voor mijn vrije tijd in het verleden,” lacht hij.

Lieven Desmet [{ssquf}]

Patriek Zanas (43).

Is: country general manager van Unisys België en Luxemburg.

Vrije tijd: lopen en verzamelen van fonografen.

“Ik wil de dienstenportfolio van Unisys uitbreiden op het vlak van businessconsultancy.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content