HONDENMANIEREN

Als honden optreden in een toneelstuk, tv-programma of film, moeten de kwispelstaartende sterren vakkundig worden gecoacht. Dat is de specialiteit van Anubis Dog Service.

Toen hij twaalf was, had Walter Verhoeven een Schotse collie. Hij speelde er cowboy en indiaan mee en leerde hem kunstjes. Met feeling en veel geduld. Eigenschappen die goed van pas zouden komen toen hij in 1987 van start ging met Anubis Dog Service, een eenmanszaak gespecialiseerd in het klaarstomen van honden voor tv-programma’s, toneelstukken en films.

De bal ging aan het rollen toen Ruud De Ridder bezieler van de Echte Antwerpse Schouwburg in een tv-programma werd gevraagd waarom hij in zijn stukken nog nooit met dieren had gewerkt. De toneelschrijver repliceerde dat hij wel zulke plannen had, maar op zoek was naar een hond. Walter Verhoeven bood zich spontaan aan en zou daarna jarenlang samenwerken met De Ridder.

Vandaag prijken op Verhoevens palmares zowat alle populaire VTM-reeksen ( Benidorm, Drie Mannen onder een Dak, Nonkel Jef, Editie, Familie, Bompa Lawijt), toneelstukken (waaronder Blommershof) en de Frans-Canadese speelfilm La Boîte. “Voor deze film heb ik twee honden geleverd die vrij agressief moesten zijn. De filmploeg wilde eerst met rottweilers werken, maar omdat de film in België speelt, heb ik voorgesteld om Belgische herders te nemen. Een beetje reclame voor ons land mag wel,” lacht Verhoeven.

Toen vroeger iemand een hond nodig had voor een stuk, contacteerde hij gewoon de dichtstbijzijnde hondenclub. Voor een opname die normaal een uur duurde, rekende men veiligheidshalve op twee uren. “Als ik mijn script op voorhand krijg, kan ik ervoor zorgen dat de opname binnen het uur rond is, omdat de hond goed is voorbereid,” zegt Walter Verhoeven met de nodige beroepsfierheid. “Bijna alle films waarin honden meespelen, heb ik gezien. Bij sommige scènes denk ik : dat zouden de mijne beter kunnen. Bij Walt Disney zie je vijftien buldoggen, acht golden retrievers en twintig katten voor drie personages. En dan zeggen dat mijn honden altijd helemaal alleen hun rol spelen !”

Gemiddeld haalt Anubis een jaarlijkse omzet van 500.000 frank. “Daarvan kun je niet leven,” geeft Walter Verhoeven toe. Daarom blijft hij aan de slag als vertegenwoordiger. “Als ik genoeg opdrachten zou krijgen, zou ik wel overwegen om mijn hoofdberoep op te geven. Daarom wil ik ook met evenementenbureaus gaan samenwerken. Daarnaast ben ik op zoek naar een grote ruimte waarin ik meer honden kan opleiden. Dan kan ik kennels bijplaatsen, eventueel een pension openen, en proberen daarvan te leven.”

WALTER VERHOEVEN (ANUBIS DOG SERVICE) Als ik sommige films zie, denk ik : dat zouden mijn honden beter kunnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content