Homo workaholicus

De familiale brouwerij Palm hulde zich decennialang in stilzwijgen. Met het aantreden van Ludo Vermeir, de eerste externe topman, kwam daar verandering in.

A lfred Van Roy wordt negentig jaar en dat wordt bij Palm Breweries, de nieuwe naam van de familiale brouwerij, gevierd met de lancering van een nieuw bier. In 1975 koos de brouwer, die zelf geen kinderen heeft, zijn neef Jan Toye uit om hem bij te staan bij de uitbouw van de brouwerij in Steenhuffel. Vijfentwintig jaar later zette de groep nog een stap verder in de professionalisering van het management. Ludo Vermeir werd aangesteld als de eerste externe gedelegeerd bestuurder van Palm Breweries.

Met commerciële functies bij bedrijven als Smiths, Pietercil Resta Food Brokers en Valio is Vermeir altijd in de voeding actief geweest, een uitstapje bij Dymo Esselte niet te na gesproken. Daarna vestigde de gegradueerde in marketing ( Karel de Grote-Hogeschool in Antwerpen) zich als zelfstandig crisismanager tot hij in die hoedanigheid in contact kwam met Jan Toye. “Palm had fors geïnvesteerd in een nieuwe productievestiging in Polen, maar het lokale management slaagde er niet in om het bedrijf rendabel te maken,” zegt Vermeir. “Ik werd aangezocht om de situatie bij Browar Belgia recht te trekken.”

En het lukte. De door sommigen dood gewaande brouwerij kende een spectaculaire ommekeer. Sinds 2001 heeft Browar een positieve cashflow en vorig jaar was die Poolse vestiging al goed voor meer dan de helft van de totale productie van de brouwerijgroep.

Jan Toye was zo opgezet met de prestaties van Vermeir dat hij hem prompt zijn stoel aanbood. “Palm Breweries heeft dus twee gedelegeerd bestuurders,” lacht Vermeir. “Maar de taken zijn wel duidelijk afgelijnd. Ik heb de operationele leiding van de groep, maar bij strategische beslissingen ga ik eerst bij Jan te rade.”

De holding boven Palm Breweries bezit ook een heuse stoeterij. Het kan niet anders dan dat Vermeir een echte paardenliefhebber is. “Toch ben ik er niet zo fanatiek mee bezig als Jan, die geregeld zelf op een paard klimt. Als ik me echt wil ontspannen, neem ik een spannend boek of speel ik een partijtje tennis. Maar als ik heel eerlijk moet zijn: mijn werk is mijn echte hobby.”

Ludo Vermeir (54).

Is: gedelegeerd bestuurder van Palm Breweries.

Vrije tijd: lezen en tennis.

D.V.T.

“Als ik heel eerlijk moet zijn: mijn werk is mijn echte hobby.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content