Hof van Cleve

Spetterend tafelfeest van kleuren, geuren en smaken.

Het delicatessenrestaurant Hof van Cleve ligt er na vier weken verbouwen bij om door een ringetje te halen. Van de keuken tot de eetzaal, van het serviesgoed (porselein van Bernardaud en glazen van Riedel) tot het fornuis ( Charvet): alles werd aangepast aan de nieuwe noden.

De vertrekbasis is een uit 1870 daterende hoeve, verloren in het voorportaal van de Vlaamse Ardennen. De nieuwe keuken is vanuit de eetzaal gedeeltelijk zichtbaar via een glazen deur. De bezoeker ziet de gang die uitgeeft op de verschillende afdelingen (warme en koude keuken, banketbakkerij, afwas enzovoort). Het keukenlab in glanzend staal is uitgerust met de meest recente snufjes, zoals tafelkoelkasten met constante temperatuur, airco, camera’s, een inductiewok, teppanyakipan en broodoven op steen.

In de eetzaal werd de sfeer van landelijke hofstede gezuiverd: heldere, zachte tinten maken alles frisser en ruimtelijker. Stoelen van Lloyd Loom, een zeventiende-eeuwse tegelvloer en kunst die werd aangekocht in samenspraak met huisvriend en buurman Emiel Veranneman zorgen voor de juiste sfeer om op niveau te tafelen. Tuin, terras en parking werden tegelijk vernieuwd.

Wij werden verwelkomd door de nieuwe vrouw des huizes (voorheen De Swaene in Ninove) en onmiddellijk omringd door ijverig personeel. De trotse eigenaar en chef-kok Peter Goossens kwam zelf de kaart voorstellen. Wij opteerden voor het menu ‘De Frisheid van de Natuur’ (86,76 euro) en konden kiezen uit vijf verschillende versgebakken broodjes en vijf soorten olijfolie met uitleg (behalve een sommelier heeft een klasserestaurant tegenwoordig ook een olijfoliemeester in huis). Er kwamen hapjes van alle kanten, zoals mousse van gerookte paling met tuinkers, schaaldierengelei geparfumeerd met sinaasappel en een kastanjesoep met lauwe langoustines.

Het eerste gerecht uit het menu was cannelloni van kabeljauw en krab met avocadomousse, gelei van zeespin en vadouvanextract: heel subtiel! Nummer twee bestond uit gebakken sint-jakobsvruchten in boterige doperwtjessoep met risotto van artisjok en gerookte zalmolie. Drie was zeetongfilet met de uitgesproken smaak van ansjovis en Beaufort en opgediend met gekonfijt witloof en sabayon van garnalen. Vier was gewijd aan lamsrug met truffels, winterprei, bospaddestoelen, knolselderpuree en een jus van sherry. Nummer vijf, het slotstuk, was opgebouwd uit gebakken ananas, peperkoek en passiekaramel en daar kwam nog ijs bij van witte chocolade en bloedsinaasappel met hammanthee. Nagenieten deden wij bij een kopje ijzerkruidthee en er werden wel tien soorten honing aan tafel gepresenteerd. Ook kwam er een lawine van kleine gebakjes, zoetigheden en fruit.

Het eten was een absoluut feest en de vraag rijst of Hof van Cleve momenteel niet het beste restaurant van Vlaanderen is? Alles zit juist: kleuren, texturen en smaken en u wordt bovendien eindeloos verwend met eetbare attenties. Omdat het repertoire verbreedde, is de kookstijl minder typerend en vernieuwend dan vroeger.

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content