Hoe wordt u Trends Gazelle?

Hoe raak ik in die lijst? Een vaak gehoorde vraag. U hoeft niets te doen, behalve uw jaarrekening correct en volledig invullen. Uw bedrijf moet ten minste vijf jaar oud zijn en in 2006 ten minste twintig werknemers op de loonlijst hebben. Wij gaan op basis van drie criteria na hoe snel u bent gegroeid, deze keer in de periode 2002-2006. Scoort u uitstekend op het vlak van omzet, personeelsaangroei en cashflow, dan maakt u kans om in de topselectie te komen van de Trends Gazellen voor uw provincie.

De redactie van Trends brengt elk jaar honderd snelgroeiende bedrijven in kaart in de categorie Grote Ondernemingen (omzet van meer dan 10 miljoen euro in startjaar, in dit geval 2002), 75 Middelgrote Gazellen (omzet tussen 1 en 10 miljoen euro) en 25 Kleine Gazellen (omzet of brutomarge van minder dan 1 miljoen euro). Voor het onderzoek baseren we ons uitsluitend op enkelvoudige jaarrekeningen, omdat niet elk bedrijf verplicht is geconsolideerde jaarrekeningen te publiceren.

Wie zijn de Gazellen?

61 van de Grote Gazellen zijn Belgische vennootschappen, precies één minder dan vorig jaar. Bouwbedrijven en metaalondernemingen zijn het zwaarst vertegenwoordigd, maar ook de chemie, retail, groothandels, voeding, transport, diensten en automobielsector tellen vijf bedrijven of meer. Voeg daar nog vier garages en evenveel ICT-bedrijven aan toe en u krijgt een idee van de diversiteit van de Oost-Vlaamse economie.

We tellen 40 nieuwkomers, vijf minder dan in 2007. Zeven bedrijven uit de ranglijst van de Middelgrote Gazellen doen de sprong naar de top 100 van de Grote Bedrijven, met Passage Fitness First op nummer 9 als hoogste vertegenwoordiger. Hoewel EOC Belgium terugzakt van stek 1 naar plaats 5, blijft het toch de Ambassadeur, omdat de andere maatschappijen in buitenlandse handen of een intercommunale zijn.

Gazellen in cijfers

Bij de Grote Gazellen werkten eind 2006 liefst 6664 mensen meer dan in ons basisjaar 2002, wat bijna het dubbele is van de 3422 van vorig jaar. De toegevoegde waarde per werknemer – 92.472 euro is de mediaan – torent, zoals in alle provincies, fors uit boven het gemiddelde in de Belgische industrie, dat in 2005 uitkwam op 66.716 euro. De gezamenlijke omzet nam in die vijf jaar toe met 7,37 miljard euro. De mediaan van de rentabiliteit (nettowinst op eigen vermogen) klokt af op 23,13 %. Een teloefening met een vennootschapsbelasting van 33 % op de opgegeven nettowinst levert op dat deze 100 Gazellen 284,4 miljoen euro in de staatskas hebben gestort. Dat is 110 miljoen euro minder dan in 2007.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content