HOE WARM IS DE WEG ?

Het West-Vlaamse wegdek ligt bezaaid met thermometers. Die lichten computers in over ijzelvorming en alarmeren de strooidiensten. De Brusselse Abay TS-groep heeft de apparatuur geïnstalleerd.

Erg veel is ze deze winter nog niet gebruikt : de apparatuur die de West-Vlaamse strooidiensten alarmeert over ijzelvorming. Het gaat om een combinatie van computers, camera’s en thermometers, die tot op één meter nauwkeurig de toestand van de wegen weergeeft.

“Het elektronisch ijsvrij houden van de wegen is een proefproject dat in Vlaanderen nog in de kinderschoenen staat,” bekent het secretariaat van gedelegeerd bestuurder Dominique Brosset-Heckel van de Abay TS-groep. “In Wallonië loopt het al een jaar.” Binnen het project brengt de Winterdienst van Wegen en Verkeer van de Vlaamse overheid met infraroodcamera’s de warmtegevoeligheid in kaart van 6000 kilometer gewestwegen. Gekoppeld aan de meetgegevens van veertig sensoren zeg maar : thermometers in het wegdek en het computernetwerk van MeteoWing vertellen die gegevens precies waar er hoeveel zout moet worden gestrooid. Het project zal, gespreid over vier jaar, 150 miljoen frank kosten, maar ook aanzienlijke besparingen meebrengen.

De initiatiefnemer is het Brusselse Abay TS, dat 1150 werknemers telt en in 1996 een omzetcijfer haalde van 4,2 miljard frank. Een half jaar geleden nam Abay TS, dat wordt gecontroleerd door de Franse onderneming Spie Batignolles, de Nederlandse bv Melotte Installatietechniek over, een bedrijf uit de holding Sterling Fluid Systems. Met de overname zou de omzet in 1998 de 5 miljard frank moeten overstijgen.

De Abay TS-groep, een multidisciplinair ingenieursbedrijf, werkt vooral als aannemer of installateur. Het bedrijf wil zijn (professionele) klanten technische oplossingen bieden in elektriciteit, bekabeling, elektromechanica en industriële automatisering. Het bespeelt daarvoor verschillende basismarkten : de energie- en de bouwsector, het transport en het milieu. Voor de ringvaart rond Brugge dokterde Abay TS onder andere een elektronisch systeem uit dat de bruggen laat functioneren, het bedrijf legde de bovenlijnen voor de hogesnelheidstrein in Halle en betonneerde de luchthaven in Zaventem voor rekening van de Regie der Luchtwegen. Voor de Raad van ministers legde het bedrijf elektriciteit in de gebouwen van de Europese Unie, begin 1998 start een programma voor verkeersgeleiding op de grotere Waalse wegen.

De nv Abay TS controleert vanuit haar afdelingen Industry en Infra alle filialen en business units, op Tunizni Gazel Air Conditioning (TGAC) na, want dat is een joint venture met de Franse specialist inzake luchtverversing. Andere afdelingen zijn Abay Rail, Etwal, Europower, Gazel, Vlam en Melotte Installatietechniek. De meeste van die bedrijfjes spitsen zich niet alleen toe op een bepaald onderdeel van de bedrijfsactiviteit, maar richten zich ook naar één welbepaalde regio.

IJZEL In West-Vlaanderen zorgen computers, camera’s en thermometers ervoor dat de strooidiensten tijdig verwittigd worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content