HOE VERZAMELT U NIEUWS OP UW DESKTOP?

Roel Van Espen medewerker Trends

Het is kinderspel om het internet up-to-date nieuwsberichten te vinden. Maar wat als u meer achtergrondinformatie over een bepaald nieuwsfeit wilt? Of als u een lokale kijk op een land of regio verkiest?

U kent uiteraard de gevestigde waarden, zoals CNN en BBC News. Via hun websites kunt u de actualiteit in de wereld op de voet volgen. Dat geldt ook voor Google News en Yahoo! News, die de berichtgeving van diverse bronnen verzamelen. Die laatste scoort bovendien erg goed op het vlak van duiding en achtergrondinformatie. De rubriek Full Coverage bevat artikels, opiniestukken, audio- en videofragmenten, en links naar websites die betrekking hebben op specifieke nieuwsthema’s.

Ook Newsweek heeft een ruim onlineaanbod aan extra’s bij de actualiteit (voor de Europese editie klikt u in het linkermenu op ‘International Ed.’). De hoeveelheid aan achtergrondartikels, foto’s, video’s en interactieve kaartjes is echter zo groot dat het overzicht verloren gaat. Op dat vlak doet Time Magazine het beter. Hier vindt u onder aan de meeste artikels een link ‘Sphere Related Blogs & Articles’. Heel handig om achtergrondinformatie op te vragen.

Lokale berichtgeving

Zoekt u lokaal nieuws? Surf dan naar Newspaperindex.com. Deze site verzamelt kranten uit meer dan 200 landen. Klikt u op een specifiek land, dan krijgt u een overzicht van alle nationale kranten. Vindt u daar niet wat u zoekt, kijk dan bij Worldpress.org. Die vergaart nieuwsbronnen van ‘slechts’ 177 landen, maar u vindt er zowel kranten als magazines terug. Beide sites verzamelen weliswaar niet het eigenlijke nieuws, maar alleen de links naar de website van deze nieuwsbronnen.

Voor de lokale berichtgeving zelf is Google News een goed startpunt. Die heeft namelijk een veertigtal regionale afdelingen (zie onder aan de homepage). Ze bevatten een samenvatting van het belangrijkste nieuws en doorklikken op een headline brengt u naar de bron. De Belgische variant moet het (vanwege een juridisch geschil) voorlopig zonder de belangrijkste Belgische nieuwsbronnen stellen. Maar daarover zou nu een akkoord bereikt zijn. Surf ook eens naar Einnews.com, waar het nieuws is opgedeeld per land. Hiervoor moet u zich abonneren (30 dollar per maand), maar u kunt deze dienst eerst gratis uitproberen. We vermelden ook nog Meernieuws.be. Hier wordt de berichtgeving van Belgische nieuwssites verzameld en u kunt er een selectie van binnenlands en zelfs regionaal nieuws maken.

Persoonlijk pakket

In plaats van deze websites te bezoeken, kunt u het nieuws ook bij u laten komen. Met RSS (Really Simple Syndication) is het namelijk mogelijk om uw persoonlijke actualiteitsoverzicht samen te stellen. Hiermee kunt u nieuwsberichten van de verschillende websites plukken en verzamelen in een centrale RSS-reader. De meest interessante is de onlinereader. Hier is geen software voor nodig en u kunt uw persoonlijke nieuwsselectie op eender welke internetcomputer raadplegen. Google Reader en NewsGator Online zijn goede onlinereaders, maar ook het minder bekende Rojo is een aanrader. Die is snel en scoort goed op het vlak van ‘sociale’ mogelijkheden (u kunt bijvoorbeeld interessante informatie rechtstreeks doormailen naar een collega).

Een voorwaarde is wel dat de nieuwssites RSS ondersteunen, maar dat is tegenwoordig vaak het geval. De websites die hun informatie in RSS-formaat verspreiden, herkent u meestal aan het oranje logo met de letters RSS of met ‘radargolven’. Gewoonlijk hebt u de keuze uit verschillende RSS-kanalen, bijvoorbeeld per regio of per thema (politiek, economie, wetenschap…). Zo stelt u een volledig nieuwspakket op maat samen.

Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content