Hoe overleeft u 2006? Tien basisregels

Marc Buelens
Marc Buelens Professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

2006 belooft een zeer hard jaar te worden. De concurrentie zal ongenadig zijn. Iedereen die in 2005 leefde, zal gemiddeld een jaar ouder geworden zijn. De vergrijzing van de bevolking die vroeger nog tegen te houden was, zal nu definitief ingetreden zijn. Het Generatiepact zal sneuvelen na wekenlange stakingen in de sectoren pralineverkoop en in enkele zuidelijke provincies. Het zal vervangen worden door een ‘recht op luiheid’-pact, voorgezeten door enkele werkloze schepenen uit Charleroi.

De concurrentie uit China en India zal genadeloos zijn, de Poolse poetsvrouwen zullen steeds moeilijker te vinden zijn en u zult snel moeten zijn om nog in een restaurant met uw sigarettenrook de longen van Roger Blanpain te verpesten. Hoe overleeft u 2006?

Regel 1: slaap minder

Terwijl u slaapt, nemen de Chinezen beslissingen. Kunt u leven met die idee? Zij beslissen uw producten te kopiëren, prijzen te dumpen en invoerquota te omzeilen, en u slaapt. Als u voldoende waakt, dan zult u zo moe geworden zijn, dat u uiteindelijk overdag in slaap valt tijdens al die saaie meetings. Dan zult u op het juiste moment slapen.

Regel 2: vermijd bazen

Het is al erg genoeg als u er één enkele hebt. Die staat op het organogram met een duidelijk vette lijn boven u. Maar het wordt helemaal een ramp als u er drie of vier hebt, onder wie eentje aan de andere kant van de oceaan, helemaal met stippellijn met u verbonden. Vergeet de gulden regel niet: hoe meer bazen, hoe minder plezier. Hoe meer stippellijnen er bij u eindigen, hoe meer uw organisatie vermatrixt is, hoe meer u ‘s avonds bij het thuiskomen zult kunnen zeggen ‘ik heb weer een hele dag niks gedaan’.

Regel 3: geef uw zwart geld aan

Zwart geld is onwettig, onethisch en niet-productief. De overheid heeft inkomsten nodig. U kunt daar in 2006 voor zorgen. Door persoonlijk uw eenmalig bevrijdende voorheffing te betalen. Bevrijdend betekent in deze context: u bent nu vrij van uw geld, vrij van schuldgevoel en vrij van de vraag: waar ga ik het nu weer beleggen? Denk aan de opportuniteitskost: de staat kan zoveel meer nuttige dingen met uw geld doen dan u!

Regel 4: lees alle e-mails, vooral de spam

Spam wordt niet door uzelf gedefinieerd. De echte spam komt van uw collega’s, de personeelsdienst, de auditors. Zij zijn jaloers, omdat u wel en zij nooit die prachtige voorstellen krijgt. U weet wel, die mails heel persoonlijk aan u gericht, van neven van Afrikaanse staatshoofden die heel grote sommen op legale wijze moeten trachten te exporteren om aan dictators te ontsnappen. Besef wat er met u zou gebeuren als u 5 % van die fortuinen zou verwerven. En vergeet vooral niet: euro millions online sweepstakes. Die kunnen u pas echt rijk maken, en dat is toch wat u wilt in 2006?

Regel 5: vermijd valse profeten

Vermijd valse profeten, zoals consultants, managementprofessoren en vooral managers die hun biografie schrijven. Deze mensen zullen u in 2006 weer overspoelen met allerlei goede raad. Vermijd deze betweters. Lees wekelijks een goed geïnformeerd zakenblad en u hebt al die opdringerige goede raad niet nodig. Als een zakenblad niet volstaat, lees dan ook een goed vrouwenblad.

Regel 6: vergeet timemanagement

Vergeet vooral het principe dat u eerst een taak moet afwerken vooraleer u een volgende mag beginnen. Want dan blijft u te veel op uw stoel zitten. En dan krijgt u spataders. Loop meer rond! Doe aan managing by walking around. Zodra u tienduizend stappen hebt gezet, mag u terug gaan zitten. Uw medewerkers worden volgens alle studies vooral gemotiveerd door walk the talk. Talken doet u al te veel. Nu enkel nog walken. Wordt dat voor uw medewerkers stalken? Dat is dan hun probleem.

Regel 7: vul geen sudoku-puzzels in

Sudoku-puzzels zijn zwaar verslavend. Voor u het weet, vult u ook uw belastingformulier op die manier in. En dat zou uw controleur wel eens op vreemde ideeën kunnen brengen. Want onze voorspelling voor 2006 luidt: de achterstand bij het ministerie van Financiën zal niet worden goedgemaakt. Niet dat de ambtenaren er te veel sudoku-puzzels zouden invullen, maar wel omdat men er geen ponskaarten meer vindt voor het meest gebruikte type computers.

Regel 8: let op met ‘out of the box’-denken

‘Out of the box’-denken? Het zou wel eens kunnen dat u er niet meer terug in geraakt. Blijf maar lekker in uw box. Daar kunt u zich al oefenen voor de ophokplicht voor mensen die als gevolg van de vogelmensgriep ongetwijfeld zal gelden.

Regel 9: ontwikkel een persoonlijke missie

Hebt u er nog geen? Ja, dan zou u er best eentje gaan schrijven. Ter inspiratie enkele persoonlijke mission statements van bekende managers:

De heer Crols, directeur van een zakenblad: ik zal u gidsen om België te splitsen.

De heer Merckx, zakenman: liever niet de doodste, dan wel de grootste.

De heer Coene, ex-CEO: neem nooit het voortouw bij een weefgetouw.

De heer Coucke, apotheker: met een pil in de hand komt men doorheen het wielerland.

Regel 10: laat uw i-pod niet te veel vallen

Want dan is uw leuk nieuwsjaarsgeschenk al stuk nog voor de zomervakantie begint. En dat zou echt jammer zijn. Want het wordt de laatste mooie lange zomer voor de ijstijd begint.

De auteur is hoofddocent aan de Universiteit Gent en partner van de Vlerick Leuven Gent Management School.

Marc Buelens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content