HOE MEER E-PORTEMONNEES…

HOE MEER VREUGD?

In Europa bezit 80 miljoen verbruikers een e-portemonnee of smart card. Zij kopen er hun dagelijkse wissewasjes mee: kranten, sigaretten, brood, drie ons kaas. Het Oude Continent is de wereldleider van de elektronische geldbeugels – de chip op de kaart stockeert en beheert geldsommen – en de markt ontvouwt snel. In 2000 is de raming dat er 180 miljoen smart cards zullen zijn. Europa kent vandaag twintig verschillende systemen. De bekendste geldbeugel is de e-portemonnee van het Belgische Proton.

Hoe meer e-portemonnees, hoe meer vreugd? Karel Plasman: “Voor de kaartindustrie is het essentieel dat er standaarden voor open platformen zijn. Wij kunnen versplinteringen van de markt als de vroegere controverse tussen VHS en Betacam in de video en tussen Pal en Secam in de televisietoestellen, missen als kiespijn. Visa is als de dood dat belangrijke e-portemonnees zich zouden opsluiten in een eigen systeem.” Proton is een technologie en merkneutraal. Vandaag werken 30 miljoen kaarten met de technologie van Proton, waarvan 5 miljoen in België en 10 miljoen in Nederland. Proton World International exporteert de technologie en Visa is voor 10% aandeelhouder.

In de herfst van 1998 was er belangrijk nieuws. Grote e-portemonnee-aanbieders beloofden om samen te werken met de zogenaamde Common Electronic Purse Specifications ( CEPS). Concreet ondertekenden tot vandaag twintig producenten en verkopers van e-portemonnees het CEPS-akkoord, onder meer Proton World International, ACI, Bull, CSI, Dassault, DataCard, De La Rue, Diebold, Racal, Schlumberger, Ingenico, Sema, Unisys, Verifone. Zij vertegenwoordigen 90% van de markt. CEPS brengt de zogenaamde interoperability tussen de e-portemonnees dichterbij. Karel Plasman: “De volgende twaalf maanden zijn cruciaal voor de verdere verspreiding van CEPS als open platform.” De CEPS werden ontwikkeld door Visa International, Visa Spanje/SERMEPA, Europay en het Duitse ZKA. Negentig procent van de elektronische betalingen gaat via een chip of een kaart gecoördineerd via CEPS; 1% langs de e-portemonnee van Mondex (waarvan MasterCard 51% bezit).

Visa heeft zeventig smart card-programma’s in 33 landen en op Internet. Visa ontwikkelt mee zogenaamde Secure Electronic Transaction-programma’s (SET’s) voor de promotie en beveiliging van e-handel op Internet. Voorlopig wordt het zogenaamde SSL-protocol gebruikt. De e-handel staat in de kinderschoenen, veel sites lokken bezoekers maar die kopen dan elders, traditioneel bij hun winkelier of de supermarkt. Bovendien wordt 90% van de transacties gedaan met 10% van de e-handelaars. Slechts 6% van de Europese gezinnen bezit thuis een pc, in de VS is dat 60%. Karel Plasman: “Daar is Internet vandaag al relevant als marktplaats.”

Frans Crols

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content