HOE KRIJGT U UW DOMEINNAAM TERUG?

Roel Van Espen medewerker Trends

Als u een website voor uw bedrijf wilt, hebt u een domeinnaam nodig. Maar het gebeurt wel eens dat uw favoriete domeinnaam al ingepikt blijkt te zijn. Bij een webrechtbank kunt u die terugeisen.

Het klinkt misschien ongeloofwaardig, maar het is de realiteit: nogal wat zelfstandigen en bedrijven krijgen te maken met een domeinnaam die – wanneer ze een aanvraag doen – al ingenomen blijkt te zijn. Zo’n domeinnaam hebt u nodig om uw website te ‘parkeren’. De registratie van een .be-domeinnaam moet gebeuren via een zogenaamde agent. Die is officieel aangesteld door DNS, de overkoepelende instantie die instaat voor een vlot verloop van de domeinnaamregistratie in ons land. Er zijn honderden agenten, de volledige lijst vindt u op www.dns.be.

Maar soms blijkt uw favoriete domeinnaam dus al ingepikt te zijn. Sommigen proberen er namelijk een lucratieve zaak van te maken om zoveel mogelijk domeinnamen te registreren en die dan voor veel geld verder te verkopen. Zulke praktijken – ook wel domain squatting genoemd – zijn in principe niet verboden. DNS hanteert immers het principe ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’. Maar niet zelden is de dader een rechtstreekse concurrent. Die heeft namelijk een specifiek doel: bestaande of potentiële klanten afsnoepen die denken dat ze op úw website terechtgekomen zijn.

Geschil beslechten

Bent u het slachtoffer van een ingepikte domeinnaam? Dan kunt u naar de rechtbank stappen om hem terug te eisen. Zeker als iemand ten onrechte de naam van uw zaak of merk als domeinnaam geregistreerd heeft, maakt u veel kans. Maar zo’n procedure kan erg lang aanslepen. Gelukkig is er een andere mogelijkheid: alternatieve geschillenbeslechting. Die werd enkele jaren geleden door DNS in het leven geroepen. Het gebeurt via Cepina (www.cepina.be), het Belgisch Centrum voor Arbitrage en Mediatie dat al in 1969 opgericht werd. Alternatieve geschillenbeslechting gebeurt online en dus buiten de rechtbank, maar de uitspraak is bindend. Alles verloopt soepeler en informeler, en de uiteindelijke beslissing laat ook minder lang op zich wachten. Verwacht echter geen mirakels: u moet rekenen op een viertal maanden voordat u weet wie nu de rechtmatige eigenaar van de bewuste domeinnaam is.

Bovendien is deze procedure niet gratis. Als u naar Cepina stapt met een klacht, kost u dat 1620 euro. Maar sinds begin dit jaar draait u als aanklager op voor de helft van die kosten als u als winnaar uit de bus komt. Vroeger moest u het volledige bedrag ophoesten, ongeacht de uiteindelijke beslissing. Nu tracht DNS de helft van de kosten te verhalen op diegene die uw domeinnaam ingepikt heeft. Hiermee wil ze deze alternatieve geschillenbeslechting toegankelijker maken voor een breder publiek.

Nieuwe regels

Sinds begin september gelden er bij Cepina een aantal nieuwe regels. Als er vroeger geoordeeld werd dat u de rechtmatige eigenaar van de domeinnaam was, duurde het nog dertig werkdagen voordat DNS hem naar u transfereerde. Maar nu brengt DNS dat al binnen veertien werkdagen in orde. Nieuw is ook dat zowel de aanklager als de verweerder in hoger beroep kan gaan tegen de beslissing van Cepina. De uiteindelijke uitspraak volgt binnen twee maanden. Wie zo’n verzoek tot hoger beroep wil indienen, moet wel flink wat geld neertellen: 4050 euro. Dit bedrag moet integraal betaald worden door diegene die de aanvraag indient. Er is dus geen financieel verhaal op de andere partij mogelijk. Houd er bovendien rekening mee dat deze nieuwe regels enkel gelden voor procedures die na 1 september bij Cepina opgestart zijn.

Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content