HOE KOOPT U DE JUISTE LAPTOP?

Roel Van Espen medewerker Trends

Welke elementen zijn belangrijk wanneer u laptops of notebooks vergelijkt? Trends helpt bij het zoeken naar het evenwicht tussen mobiliteit, kracht en prijs.

Bij de keuze van een draagbare pc moet u uiteraard niet alleen rekening houden met de omvang en het gewicht van het apparaat. We zetten de essentiële criteria op een rij. Een checklist bij de aanschaf van een laptop.

Processor (CPU): de centrale motor. Hij bepaalt grotendeels de snelheid van uw laptop. Chipbouwer Intel heeft de energiezuinige Centrinolaptops, maar er is ook het goedkopere Celerontype. Concurrent AMD heeft de Turion 64, die zuinig omspringt met de batterijen. Minder efficiënt, maar interessanter qua prijs is het Sempronmodel. In het verleden was de processor van een laptop sowieso trager dan die van een desktop, maar dat is niet altijd meer het geval. De dualcoretechniek combineert namelijk twee kernen in de processor, waardoor die anderhalve keer sneller presteert dan een gewone. Dat komt vooral tot uiting bij videobewerking en games.

Werkgeheugen (RAM): laptops hebben doorgaans een beperkter werkgeheugen dan desktops. Bij de aankoop moet u niet alleen rekening houden met het geïnstalleerde geheugen, maar ook met het maximum. Dat is immers belangrijk als u later RAM bij wilt plaatsen. Er zijn doorgaans twee geheugensleuven aanwezig (bij een gewone pc zijn dat er meestal vier). Ga dus na of er nog eentje vrij is om geheugen bij te plaatsen. Neem geen genoegen met minder dan 1 GB aan RAM, anders laat het besturingssysteem Windows Vista het wellicht al eens afweten.

Harde schijf: bij een desktop kan u veel makkelijker de opslagcapaciteit uitbreiden dan bij een notebook. Kies dus zeker voor een voldoende grote schijf. 100 GB is geen overbodige luxe, zeker als u veel grafisch materiaal zal opslaan. Laptopschijven zijn ook trager dan die van gewone pc’s. Ze draaien vaak tegen 5400 toeren per minuut (tpm). Overweeg eventueel een schijf met een snelheid van 7200 tpm. Dat leidt tot betere prestaties, maar verbruikt wel meer batterijen.

Grafische kaart: ook videokaarten zijn kleiner dan in gewone computers, want anders zouden ze te veel warmte produceren en batterijen verslinden. Goedkopere modellen hebben vaak videokaarten die al eens haperen bij grafische toepassingen of games. Houd hier zeker rekening mee, want zo’n kaart achteraf vervangen is haast onmogelijk. Kies dus voor een grafische kaart met een geheugen van ten minste 256 MB.

Aansluitingen: de meeste randapparatuur (zoals digitale fototoestellen, printers en scanners) sluit u aan via USB of Firewire. Eén Firewirepoort is een minimum. Neem geen genoegen met minder dan vier USB-poorten. Wilt u draadloos surfen of werken in een bedrijfsnetwerk, dan is een ingebouwde wifiontvanger noodzakelijk. Ook met Bluetooth kan u randapparatuur zoals printers en gsm’s met uw laptop laten communiceren zonder kabels, maar die optie vinden we minder essentieel dan wifi.

Batterij: twee uur autonoom kunnen werken is een minimum. Die autonomie wordt echter bepaald door diverse factoren: de processor, de grootte van het scherm, draadloze verbindingen, de snelheid van uw harde schijf, de software die u gebruikt enzovoort. Informeer op websites als Productervaring. nl (http://www.productervaring.nl/computers/losse-systemen/laptop/), Retrevo (http://retrevo.com) en ViewScore (http://www.viewscore.com) naar batterijverbruik. Ter info: sommige laptops hebben een aansluiting voor een externe batterij.

Waarborg: laptops zijn kwetsbaar. Overweeg daarom een goed garantieplan. Bij de optie ‘on site’ wordt uw notebook bij problemen ter plaatse hersteld. Kiest u voor ‘collect & return’, dan staat de fabrikant in voor het ophalen en terugsturen. Bij ‘carry in’ bent u zelf verantwoordelijk voor het transport. De standaard garantietermijn kan u doorgaans tegen betaling laten verlengen.

Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content